de Ana Tudor la 10 Dec. 2013

Concediul de odihna in invatamantTags: concediu de odihna invatamant, concediu de odihna cadre didactice, durata concediului de odihna, programarea concediilor

Cadrele didactice reprezinta o categorie speciala de personal bugetar, care beneficiaza de norme derogatorii de la cele generale in ceea ce priveste concediul de odihna.


Acest drept este reglementat de Ordinul nr. 5.559 din 7 octombrie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, publicat in Monitorul Oficial nr. 723 din 13 octombrie 2011, modificat prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5.411/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 664 din data de 20 septembrie 2012.
 
Durata concediului de odihna al cadrelor didactice este diferita pentru cele din invatamantul preuniversitar, care beneficiaza de concediul de odihna anual cu plata, cu o durata de 62 de zile lucratoare, in perioada vacantelor scolare si cele din invatamantul universitar, care beneficiaza de un concediu de 40 de zile lucratoare.
 
Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale, iar neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator.
 
Personalul de conducere, de indrumare si de control din inspectoratele scolare si casele corpului didactic beneficiaza de concediu de odihna, conform Legii nr. 53/2003 din Codul muncii, republicata. 
 
Normele derogatorii privesc exclusiv cadrele didactice, personal cu atributii de predare, si nu personalul administrativ din scoli si universitati, care ramane in continuare supus dreptului comun beneficiind, in conditiile Codului muncii, de un salariu minim de 20 de zile lucratoare. Semnalam insa ca normele aprobate prin Ordinul nr. 5.559/2011 sunt in egala masura aplicabile functiilor didactice de predare si instruire practica din invatamantul preuniversitar si functiilor didactice si de cercetare din invatamantul universitar.
 
Pentru efectuarea concediului de odihna se precizeaza urmatoarele situatii:
 
a) Cadrele didactice beneficiaza de concediu de odihna cu durata integrala daca au prestat activitatea in baza unui contract individual de munca, cu durata nedeterminata ori determinata, in tot cursul anului scolar sau universitar.
b) Cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra doar o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv.
c) In cazul in care angajarea s-a facut dupa inceperea anului scolar sau universitar, durata concediului de odihna este proportionala cu perioada lucrata.
d) Cadrelor didactice care au lucrat in diferite perioade ale anului scolar/universitar un anumit numar de zile li se considera luna integral lucrata in invatamant daca din insumarea zilelor respective rezulta 30 de zile calendaristice.

 
Autor: Ana Tudor
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Top Top imagine
Comentarii
0 comentariiTop Top imagine

Alte stiri


 

Top Top imagine
Descarca Raportul Special
Contabilitatea Institutiilor Publice: Modificari legislative 2016
Daca vrei stiri si articole,
cu informatii zilnice despre Institutiile Publice din Romania,
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.