Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Multinationalele pot transfera angajati in Romania pentru o perioada de pana la 3 ani

de Mara Dobrin 20 Iun. 2017 33

Multinationalele pot transfera angajati in Romania pentru o perioada de pana la 3 ani
Incepand cu 2017, anumiti lucratori ai multinationalelor care isi pastreaza contractul de munca in tara de origine pot lucra in Romania pana la 3 ani, spre deosebire de anii trecuti, cand legislatia limita perioada la un singur an. In septembrie 2016 a fost adoptata in Romania Directiva Europeana privind Transferurile Intra-Grup, prin modificarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.


Romania este una din cele 8 tari care au adoptat pana acum aceasta Directiva (alaturi de Franta, Italia, Olanda, Spania).


Insa punerea in practica a inceput de-abia in luna martie a acestui an, cand a fost aprobat de catre Guvern contingentul de lucratori straini admisi pe piata fortei de munca din Romania. Este vorba despre cetatenii proveniti din state “terte” - din afara Uniunii Europene, a Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene.


Primele avize de munca pentru acesti straini (lucratori transferati in cadrul aceleiasi companii - “lucratori ICT”) au fost eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari conform noii legislatii in aprilie 2017.


Ce aduce nou aceasta legislatie si cum putem simplifica procedura de imigrare?
Partea buna este ca multinationalele care au nevoie sa trimita un angajat dintr-un stat tert in Romania pentru o perioada temporara de timp nu vor mai fi obligate ca, dupa un an, sa il angajeze la o societate romaneasca. Acest lucru simplifica obligatiile pentru companii si pentru strainii in cauza, deoarece acestia din urma pot ramane angajati ai companiei din strainatate pentru o peroada de pana la 3 ani.


E important de precizat ca avizul de munca pentru lucratorii ICT se aplica doar persoanelor aflate in pozitii de conducere, specialisti sau angajati stagiari. De asemenea, exista o serie de conditii ce trebuie indeplinite, ca de exemplu:


 



  1. Transferul trebuie sa aiba loc in cadrul aceleiasi companii sau aceluiasi grup de companii (companii afiliate);

  2. Persoana va trebui sa locuiasca in cea mai mare parte a perioadei transferului pe teritoriul Romanei;

  3. Strainul trebuie sa fi fost angajat la compania ce il transfera in Romania pentru cel putin 6 luni neintrerupte anterior datei la care se solicita avizul (3 luni in cazul stagiarilor);

  4. Angajatorul se obliga ca la incheierea transferului sa il reprimeasca in munca pe strainul respectiv;

  5. Pentru a fi incadrat ca specialist, strainul trebuie sa aiba o pregatire profesionala specifica si o experienta de munca de cel putin 3 ani cu relevanta in domeniul de activitate al companiei din Romania, dar si pentru”gestionarea activitatii companiei din Romania”.


Pentru angajatii transferati in Romania pentru care nu se indeplinesc conditiile mentionate mai sus, se va obtine in continuare avizul de detasare valabil pentru un singur an.


Pentru a fi procesat cat mai repede, atunci cand este depus la Oficiul Roman pentru Imigrari, dosarul pentru acest tip de aviz de munca trebuie sa contina informatii cat mai detaliate din care sa rezulte indeplinirea conditiilor specifice prevazute de legislatia mentionata mai sus.


Anumite multinationale cu o structura organizationala complexa ar putea avea de exemplu dificultati in a explica afilierea intre societatea angajatoare si cea din Romania, caz in care, un document ce detaliaza detinerile intre societati si o schema a acestora ar putea clarifica lucurile. Sau, o persoana care a absolvit o facultate de psihologie dar care ulterior a absolvit si cursuri la o facultate cu profil economic, ar putea prezenta foaia matricola in care sa fie evidentiate cursurile urmate si care sa justifice pozitia de conducere, cum ar fi cursuri de management in afaceri.


Multinationalele care doresc sa transfere angajati in Romania, ar trebui sa aiba in vedere ca, desi detasarea ICT este o solutie fezabila, perioada de timp de la inceputul procedurilor de imigrare si pana cand acel strain va putea sa lucreze legal in Romania este in general de 3 pana la 5 luni.


In concluzie, este util ca procesul sa fie initiat cat mai devreme cu putinta si companiile sa aiba un sistem bine pus la punct de colectare a documentelor pentru aplicatii.



Sursa: eyromania


 

Autor: Mara Dobrin



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Newsletter zilnic GRATUIT
Legea achizitiilor publice. Reguli de publicitate si contraventii

Va oferim Cadou - Raportul Special Gratuit "Legea achizitiilor publice. Reguli de publicitate si contraventii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII
Legea achizitiilor publice. Reguli de publicitate si contraventii

Va oferim Cadou - Raportul Special Gratuit "Legea achizitiilor publice. Reguli de publicitate si contraventii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit