de Cristian Tanase 17 Iun. 2016 2879 |
Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant in cadrul autoritatilor/institutiilor publice sau altor unitati bugetare se face prin concurs sau examen pe baza regulamentului-cadru ce cuprinde principiile generale si care se aproba prin hotarare a Guvernului sau alte acte normative specifice.
Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: Suntem un institut national de cercetare dezvoltare. In ceea ce priveste legislatia este aplicabil Codul Muncii. La un compartiment este angajat cu CIM pe durata nedeterminata un salariat, in post de sef compartiment. Se doreste scoaterea la concurs a acestui post. In situatia in care se prezinta la concurs si castiga o alta persoana, cum se poate modifica CIM al actualului sef (daca acesta nu doreste modificarea prin act aditional)?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Conform art. 30 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare coroborate cu prevederile art. 26 din Legea nr. 284/2010, pentru a scoate un post la concurs, acesta trebuie sa fie vacant sau temporar vacant. In aceste conditii, in opinia noastra postul ocupat de o persoana in temeiul unui contract individual de munca pe durata nedeterminata nu poate fi scos la concurs.
In cazul in care contractul individual de munca este afectat de o cauza de nulitate, apreciem ca anterior scoaterii postului la concurs ar trebui analizat acest eveniment, numai ulterior putandu-se incerca acoperirea cauzelor de nulitate.
Atentie! Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor, aspect reglementat in art. 57 alin. (6) Codul muncii. Procedural se aplica, prin asemanare, normele de la incetarea contractului individual de munca, respectiv, fie angajatorul, fie salariatul pot ridica celeilalte parti problema nulitatii. Constatarea nulitatii se face de catre cel care a incheiat in numele unitatii contractul de munca si se comunica in scris salariatului. In cazul in care salariatul este cel care a constatat nulitatea, el o va comunica tot in scris unitatii. Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca, la sesizarea oricareia dintre ele.
Ca urmare a constatarii nulitatii intregului contract individual de munca se produce, astfel cum este prevazut la art. 56 lit d) din Codul muncii, incetarea sa de drept.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.