de Marius Matei 14 Mar. 2016 3192 |
Modul in care ati stabilit, retinut si platit obligatiile fiscale poate atrage sanctiuni aspre asupra institutiei publice pe care o conduceti. Legislatia privind inspectia fiscala pentru institutiile publice s-a modificat semnificativ de la 1 ianuarie 2016.
Iata cele 5 modificari principale privind inspectia fiscala la institutiile publice in 2016:
1. S-a extins aria de aplicabilitate a inspectiei fiscale
Din 2016, masura poate fi aplicata atat contribuabilului, ca si pana acum, cat si platitorului, adica acelei persoane care, in numele contribuabilului, are obligatia de a retine, colecta si plati impozite, taxe si contributii sociale.
2. S-a introdus o noua masura de control
Pe langa verificarea prin sondaj si controlul electronic, exista acum si verificarea exhaustiva, care consta in verificarea tuturor documentelor si operatiunilor care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale .... detalii aici >>
3. Au fost modificate mai multe documente folosite in cadrul inspectiei fiscale
Ordinul ANAF nr. 3711/2015 a modificat 9 documente utilizate in inspectia fiscala (aviz, ordin de serviciu, nota explicativa, proces-verbal de sigilare/desigilare, proces-verbal de prelevare probe etc.) si a introdus, ca noutate in domeniu, formularul “Somatie” (prin acest document, contribuabilul poate fi somat, de la 1 ianuarie, sa se prezinte la sediul organului de inspectie fiscala).
4. S-au schimbat prevederile privind avizul de inspectie fiscala
Potrivit Noului Cod de procedura fiscala, avizul de inspectie fiscala este documentul obligatoriu prin care contribuabilul/platitorul este instiintat in legatura cu inspectia fiscala care urmeaza sa se efectueze la acesta. De la 1 ianuarie 2016, acest aviz poate fi intocmit pentru toate tipurile de actiuni de control, fara exceptii. Tot de la aceeasi data aveti posibilitatea de a solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale. ... detalii aici >>
5. S-a modificat Raportul de inspectie fiscala
Rezultatul inspectiei fiscale se consemneaza, in scris, intr-un raport de inspectie fiscala in care sunt prezentate constatarile organului de inspectie fiscala si consecintele fiscale ale acestora. Noul Cod de procedura fiscala a adus 4 modificari in ceea ce priveste acest Raport, care au intrat in vigoare in prima zi a anului.
... detalii aici >>
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.