de Mihaela Croitoru 13 Dec. 2023 3415 |
"Institutia publica, are un numar de 16 salariati si detine in folosinta un autoturism de 5 locuri! Avand in vedere necesitatea transportarii personalului artistic si a instrumentelor acestora se mai poate achizitiona un microbuz electric, avand in vedere restrictiile impuse prin lege la aceasta data?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art.III alin.(1) lit.a) din OUG 34/2023 in anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (15.05.2023), autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, inclusiv activitatilor finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa acestea, li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
In sensul dispozitiilor legale incidente, prin autoturism se intelege autovehiculul cu cel putin 4 roti si o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto.
Fac exceptie de la aceste restrictie (art.III alin.(3) din OUG 34/2023):
a) autoritatile si institutiile publice nou-infiintate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, numai in primul an de functionare, daca acestea nu provin din restructurarea si/sau reorganizarea altor institutii publice, deja existente;
b) obiectivele de investitii cu punere in functiune dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;
c) achizitiile efectuate in cadrul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile si proiectelor cu finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei;
d) autoturismele a caror achizitie se realizeaza in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finantat din Fondul pentru mediu precum si in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020 - 2024, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, exceptiile de la restrictiile reglementate la art.III alin.(3) lit.c) si d) din ordonanta sus-mentionata vizeaza, in opinia noastra, doar achizitiile de autoturisme nu si preluarea in leasing sau inchirierea.
In acest context, semnalam ca potrivit dispozitiilor art.2 alin.(1) lit.b) din Ordinul nr.324/2020 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020 – 2024 si art.2 alin.(1) lit.b) din ordinul nr.323/2020 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, prin autoturism se intelege autovehicul apartinand categoriei de folosinta M1, conceput si construit pentru transportul de pasageri si care are, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune, conform RNTR 2.
Prin urmare, in situatia in care se doreste a se realiza o achizitie, pentru a putea fi posibila aceasta ar trebui sa se realizeze in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finantat din Fondul pentru mediu precum si in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020 - 2024, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, in situatia in care achizitia ar fi permisa in conditiile sus-mentionate, apreciem ca in continuare sunt aplicabile limitarile prevazute de art. 5 din OG nr.80/2001 alin.(8), cu exceptiile expres reglementate in cuprinsul acestuia (alin.(9^3)).
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru a citi mai multe sfaturi si explicatii ale specialistilor in legislatia muncii si administratia publica.
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.