Conditii de emitere a dispozitiilor de PLATA pentru burse si transport

de Mihaela Croitoru 19 Apr. 2019 1333

Conditii de emitere a dispozitiilor de PLATA pentru burse si transport
Va reamintim ca potrivit art. 17 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, contabilitatea institutiilor publice asigura inregistrarea platilor de casa si a cheltuielilor efective, pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, potrivit bugetului aprobat.


Pentru finantarea cheltuielilor in limita prevederilor din bugetele aprobate, institutiile publice au obligatia organizarii si conducerii evidentei angajamentelor bugetare si legale in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Finantelor Publice.

 

"Suntem o unitate de invatamant. Este obligatoriu sa se completeze si decizie de plata la statele de plata salarii, burse si transport? Daca da, se pot completa la calculator?"

 

Potrivit principiilor legale consacrate in legislatia din domeniul finantelor orice plata din fonduri publice trebuie sa respecte urmatoarele faze:

- angajarea cheltuielilor - faza in procesul executiei bugetare, prin care institutia publica isi asuma obligatia de a plati o suma de bani, rezultata in urma indeplinirii conditiilor stipulate intr-un angajament legal pentru livrarea de bunuri, executarea de lucrari, prestarea de servicii si onorarea obligatiilor de plata rezultate in baza legilor, hotararilor de Guvern, acordurilor, hotararilor judecatoresti, in limita creditelor de angajament aprobate prin legea bugetara anuala;

- lichidarea cheltuielilor - faza in procesul executiei bugetare in care ordonatorul de credite verifica existenta dreptului creditorului, determina sau verifica realitatea si cuantumul obligatiei de plata si verifica conditiile de exigibilitate ale obligatiei de plata pe baza documentelor justificative;

- ordonantarea cheltuielilor - faza in procesul executiei bugetare prin care ordonatorul de credite da dispozitie conducatorului compartimentului financiar-contabil sa efectueze plata cheltuielilor care au parcurs faza de lichidare;

- plata cheltuielilor - faza in procesul executiei bugetare reprezentand actul final prin care institutia publica achita obligatiile sale fata de terti.


In cuprinsul OMFP 922/2002 se precizeaza ca, salariile si indemnizatiile vor fi lichidate in baza statelor de plata colective, intocmite de compartimentul de specialitate, cu exceptia cazurilor in care este necesara lichidarea individuala.

Instrumentele de plata utilizate de institutiile publice, respectiv cecul de numerar si ordinul de plata pentru trezoreria statului (OPHT), se semneaza de doua persoane autorizate in acest sens, dintre care prima semnatura este cea a conducatorului compartimentului financiar (financiar-contabil), iar a doua, a persoanei cu atributii in efectuarea platii.

...citeste mai multe detalii aici >>>

Tinand cont de faptul ca statul de salarii, cel de burse sau transport reprezinta in sine documente jusitificative in baza carora se dispune si se efectueaza o anumita plata, apreciem ca acestea trebuie in mod obligatoriu insotite de dispozitia de plata, ele insele nefiind suficiente pentru efectuarea platilor.

Daca se realizeaza prin operatiuni de casierie, toate aceste plati trebuie insotite de dispozitie de plata, care desi poate fi completata electronic trebuie sa existe si pe suport de hartie, insusite de semnaturile persoanelor responsabile de la compartimentul financiar contabil si avizate de controlorul financiar preventiv propriu si ulterior arhivate la compartimentul financiar-contabil, anexa la registrul de casa.

 

Un raspuns oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016