de InfoInstitutii.ro 29 Iun. 2023 156 |
Ministerul Finantelor a anuntat in data de 28 iunie ca deficitul bugetar a urcat la 2,32% din PIB dupa primele cinci luni din acest an, de la 1,72% din PIB la finalul lunii aprilie, in conditiile realizarii unor venituri totale de 197,54 miliarde de lei, in crestere cu 10,4%, si ale efectuarii unor cheltuieli de 234,45 miliarde de lei, in urcare cu 17,3%.
"Executia bugetului general consolidat in primele cinci luni ale anului 2023 s-a incheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde lei, cauzat in principal de cresterea volumului de investitii cu 55,1% mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale casnici si noncasnici in valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontari de bunuri si servicii pentru medicamente, incetinirea ritmului de incasari ale veniturilor, precum si de influentele implementarii etapei a doua a Programului Sprijin pentru Romania", conform Ministerului, citat de Agerpres.
Veniturile totale au insumat 197,54 miliarde de lei in primele cinci luni ale anului curent, in crestere cu 10,4% fata de nivelul incasat in perioada similara a anului trecut. Evolutia acestora fost influentata in principal de dinamica veniturilor din impozitul pe salarii si venit, contributiilor de asigurari si fondurilor europene, in timp ce incasarile din accize si TVA au inregistrat un avans mai temperat (explicat printr-un efect de baza ridicat aferent anului trecut).
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 17,63 miliarde de lei, consemnand o crestere de 23,8% (an/an), influentata preponderent de sporul incasarilor din impozitul pe dividende (105,2%) si impozitul pe veniturile din pensii (38,6%), incasarile aferente declaratiei unice consemnand, de asemenea, o dinamica pozitiva, de 13,2%.
Veniturile din impozitul pe salarii au inregistrat un avans de 9,4%, sub evolutia fondului de salarii din economie (14,8%). Dinamica acestei categorii de incasari a fost influentata de extinderea in sectorul agricol si industria alimentara a facilitatii acordate salariatilor din constructii (efect negativ din scutirea de impozit pe venit din salarii, conform Legii nr. 135/2022), precum si de noile masuri fiscale privind modificarea deducerilor personale introduse prin O.G. nr. 16/2022.
Contributiile de asigurari au inregistrat 64,79 miliarde de lei, in crestere cu 12,5% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evolutia fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii in sectorul agricol si industria alimentara a facilitatii acordate salariatilor din constructii, conform Legii nr. 135/2022, precum si ca urmare a masurii privind incetarea de la plata a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei si restituirea, incepand cu 1 martie 2023, a sumei retinute cu titlul de CASS din veniturile din pensii.
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 7,32 miliarde de lei, consemnand o crestere de 3,9% (an/an), sustinuta in principal de avansul incasarilor din impozitul pe profit de la agentii economici (10,2%). Incasarile nete din TVA au inregistrat 40,57 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% (an/an). Evolutia mai temperata a acestei categorii de venituri este explicata atat de decelerarea bazei macroeconomice, si pe fondul unui efect de baza ridicat din anul anterior, cat si de majorarea restituirilor de TVA cu 22,9%, fata de nivelul rambursat in aceeasi perioada a anului trecut (11,9 miliarde de lei in ianuarie-mai 2023, comparativ cu 9,7 miliarde de lei in ianuarie - mai 2022), precizeaza institutia.
Veniturile din accize au insumat 15,22 miliarde de lei, consemnand o crestere de 8,6% (an/an), pe fondul avansului accizelor pentru produsele din tutun (22,0%). In acelasi timp, evolutia negativa a incasarilor din accizele pentru produsele energetice a continuat sa se amelioreze (-3,2%), in conditiile revenirii in teritoriul pozitiv a dinamicii a acestora in lunile aprilie-mai (an/an). Evolutia lunara a incasarilor din accize prezinta in general o volatilitate mai ridicata, determinata de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscala a produselor accizabile.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.