de Ioana Stoica 08 Iul. 2020 16239 |
Regasiti mai jos un model de decizie de casare obiecte de inventar si mijloace fixe, alaturi de reglementarile in vigoare privind aceasta procedura.
Raspunsul specialistilor:
Operatiunea de declasare a mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar si a stocurilor se poate initia ca urmare:
- fie a operatiunii de inventariere efectuata in conformitate cu prevederile OMFP nr. 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii. In acest caz principalii pasi de urmat sunt: va trebui intocmita decizia de inventariere si graficul aferent, urmata de inventarierea efectiva a stocului de bunuri. Din listele de inventariere si din procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie sa reiasa situatia bunurilor respective (denumire, cantitate, pretul unitar, motivele pentru este necesara scoaterea lor din gestiune).
Aceste documente se vor prezenta conducatorului entitatii care decide asupra modului de valorificare a rezultatelor inventarierii.
- fie in baza unei documentatii care poata sa contina, dupa caz: nota privind starea tehnica a mijlocului fix propus a fi scos din functiune, deviz estimativ al reparatiei capitale, act constatator al avariei, avize, nota justificativa privind descrierea degradarii bunurilor materiale, specificatia bunurilor materiale propuse pentru declasare etc.
Propunerile privind scoaterea din functiune a activelor fixe/declasare a bunurilor materiale de natura obiectelor de inventar se fac de catre comisiile de inventariere, administrator, gestionar sau alte persoane care gestioneaza patrimoniul unitatii.
Astfel, pentru casarea unui mijloc fix/obiecte de inventar trebuie efectuate urmatoarele formalitati:
• incheierea unui proces verbal de constatare a deprecierii activului si formularea propunerii de casare cu motivarea acesteia. De regula, o astfel de constatare se efectueaza in cadrul inventarierii anuale a patrimoniului.
• aprobarea propunerii de casare de catre conducatorul entitatii;
• desemnarea unei comisii de casare pe baza deciziei emise de catre conducatorul entitatii;
• casarea efectiva si incheierea unui Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe.
Un model de proces-verbal este reglementata in OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile la Nomenclatorul documentelor financiar-contabile intitulat "Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri si materiale, cod 14-2-3/aA”.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.