de Ioana Stoica 19 Mar. 2024 3367 |
"La nivelul entitatii noastre (UAT ORAS BICAZ) s-a adoptat Hotarare de Consiliu Local privind aprobarea decontarii cheltuielilor cu efectuare a navetei functionarilor publici, precum si a Regulamentului pentru decontarea cheltuielilor cu naveta - cadru legal art. 417 alin (3) din OUG 57/2019 si Legii 348/10.11.2023.
Este legala operatiunea de acordare a acestui drept intrucat prin adoptarea Legii 177/2023 Autoritatile administratiei publice locale, prin hotarare, pot cuprinde in bugetul local sume destinate cheltuielilor de transport ale beneficiarilor, care nu au domiciliul sau resedinta in localitatea unde au locul de munca dar functionarilor publici din aparatul de specialitate al comunelor nu si al oraselor? In atare conditii daca este legal acordarea acestui drept, aceste cheltuieli sunt de natura salariala? Desi exista un Regulament cadru aprobat va trebui aprobata si procedura interna privind acordarea acestui drept?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit noii reglementari - Legea nr. 348/2023 privind aprobarea OUG 191/2022 pentru modificarea si completarea OUG 57/2019 privind Codul administrativ la art. I, dupa pct. 9 se introduce un nou punct, pct. 9^1, cu urmatorul cuprins:
„9^1. La articolul 417, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
«(3) Pentru functionarii publici care au domiciliul in alta localitate decat cea in care isi desfasoara activitatea si carora nu li se poate asigura o locuinta de serviciu, autoritatile publice locale pot decide, in baza unui regulament propriu, decontarea cheltuielilor de deplasare.»”
Prin legea nr. 348/2023, aplicabila din 16 noiembrie 2023, s-a stabilit extinderea listei drepturilor de care beneficiaza functionarii publici, potrivit Codului administrativ.
Asadar, pentru functionarii publici care au domiciliul in alta localitate decat cea in care isi desfasoara activitatea si carora nu li se poate asigura o locuinta de serviciu, autoritatile publice locale vor putea decide, in baza unui regulament propriu, decontarea cheltuielilor de deplasare.
Astfel, decontarea navetei se alatura celorlalte drepturi salariale si conexe pe care le-au avut functionarii publici, conform Codului administrativ.
Conform Legii nr. 177 din 22 iunie 2023 pentru completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, art I, prevede: dupa articolul 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 11^1(1) Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul de specialitate al primarilor comunelor si al institutiilor si serviciilor publice de interes local, infiintate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontarii contravalorii cheltuielilor de transport intre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora se stabileste prin hotarare a consiliului local.(2) Stabilirea contravalorii cheltuielilor de transport prevazute la alin. (1) se realizeaza de catre ordonatorul de credite, cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.(3) Modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport, potrivit prevederilor alin. (1), se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
Aceasta lege a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Modificarea a intervenit in scopul stimularii angajarii de personal in cadrul primariilor din localitatile izolate si nu numai, astfel ca de la inceputul acestui an, functionarii publici din primariile si consiliile locale din comune pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta intre localitatea in care locuiesc si cea in care lucreaza.
Concret, legea 177/2023, prevede stimulente pentru angajatii administratiei locale din mediul rural si vizeaza, de fapt, modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Practic, trebuie sa se stabileasca procedurile si documentele justificative care trebuie prezentate la decont de persoanele implicate, precum si rolul autoritatilor administratiei publice locale, in vederea decontarii contravalorii cheltuielilor de transport ale salariatilor intre localitatea de domiciliu/ resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora.
Potrivit legii, decizia privind decontarea transportului angajatilor din administratiile locale din comune se va lua printr-o hotarare a consiliului local.
Contravaloarea cheltuielilor de deplasare ce vor putea fi decontate va fi stabilita de primari. Aceasta masura a venit in ajutorul, primariilor din commune care gasesc foarte greu angajati dispusi sa se deplaseze in aceste localitati, salariile fiind foarte mici, iar posibilitatea decontarii cheltuielilor de deplasare este unul dintre stimulentele necesare pentru asigurarea cresterii calitatii serviciilor publice.
In concluzie, este legal acordarea acestui drept privind decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei functionarilor publici, precum si aprobarea Regulamentului pentru decontarea cheltuielilor cu naveta , deoarece cadrul legal il constituie prevederile art. 417 alin (3) din OUG 57/2019 modificat prin legea nr. 348/10.11.2023.
In legatura cu natura acestor cheltuieli, decontarea navetei se alatura celorlalte drepturi salariale si conexe pe care le-au avut functionarii publici, in conformitate cu dispozitiile Codului administrativ.
In situatia in care exista un Regulament cadru aprobat nu este obligatorie elaborarea si aprobarea unei proceduri interne privind acordarea acestui drept, insa daca dvs. ati elaborat-o, trebuie sa o si aprobati.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.