de Cristian Tanase 10 Apr. 2024 356 |
"Primaria orasului incaseaza impozite si taxe locale prin ghiseul.ro, printr-o banca comerciala. Sumele incasate sunt operate in evidenta fiscala in sensul ca fiecare contribuabil este scazut din evidente cu suma platita. Aceste sume ar trebui transferate in conturile din trezorerie, numai ca operatiunea nu poate fi efectuata pe motiv ca sumele sunt blocate de un executor judecatoresc pentru plata obligatiilor de plata existente catre un furnizor de servicii. Intrebare: Cum se va face transferul sumelor blocate, in ce cont contabil in vederea actualizarii conturilor din trezorerie si care sunt operatiunile contabile ce urmeaza a se efectua pentru scaderea obligatiilor de plata catre furnizorul de servicii cu mentiunea ca sumele poprite se afla in contul bancii comerciale?
Incasarile se fac intr-un cont de banca comerciala pentru ca ghiseul.ro functioneaza cu cont de la o banca comerciala, sumele sunt blocate acolo pentru ca exista executare silita pe cont. Contribuabilul intra, isi plateste online impozitul si se scade automat din programul de impozite si taxe si se inregistreaza scaderea dar sumele acelea ar trebui aduse din banca Libra si sa introduse in conturile de trezorerie si sa fie suplimentate veniturile cu ele, ori nu avem posibilitatea sa mai suplimentam veniturile pentru ca banii sunt blocati acolo. Banii aceia au fost luati si pusi in contul de 5012 si de acolo s-a facut cu ordin de plata mutarea in trezorerie pentru ca in trezoreri sunt sume mai mici, incasarea nu s-a facut prin trezorerie ci printr-o banca comerciala, aici sunt blocati in banca, i-ar transfera in trezorerie direct dar sunt blocati."
Raspunsul specialistilor:
Conform prevederilor art. 14 alin. (1), coroborat cu prevederile art.7 alin. (2) din Legea 273/2006, privind finantele publice locale, sumele aferente veniturilor incasate prin ghiseul.ro aflate in banca comerciala nu pot acoperi direct niste cheltuieli.
Institutia ar trebui sa informeze banca comerciala ca nu poate opera aceasta poprire ca urmare a acestor prevederi legale si executorul care a instituit poprirea, in legatura cu aceste prevederi legale.
Recomandarile noastre sunt urmatoarele:
- negocierea unei intelegeri privind achitarea sumelor datorate sau chiar contestarea popririi de catre juristii institutiei;
- luarea masurilor de achitare, din conturile de cheltuieli, a datoriei pentru care s-a facut poprire. Si astfel sumele din banca comerciala vor fi deblocate si veniturile vor putea fi virate in conturile din trezorerie, legal prevazute.
Redam mai jos prevederile invocate:
Legea nr. 273/2006, privind finantele publice locale
„Art. 7
Principiul universalitatii
(2) Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor, care au stabilite destinatii distincte.
.....
Art. 14
Reguli bugetare
(1) Este interzisa efectuarea de plati direct din veniturile incasate, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel.”
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.