de Mihaela Croitoru 26 Iun. 2019 2520 |
Va aducem la cunostinta ca potrivit art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea finantelor publice nr. 500/2002, sintagma institutii publice reprezinta denumirea generica ce include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea/coordonarea acestora, finantate din bugetele prevazute la art. 1 alin. (2).
Cand discutam de institutie publica trebuie sa discutam si despre modalitatea de finantare si constituire a veniturilor respectivei institutii publice, fiind incidente dupa caz atat dispozitiile Legii nr. 500/2002 pentru institutiile publice ce intra sub incidenta acestei legi, cat si ale Legii nr. 273/2006 pentru institutiile publice locale.
Legea nr. 500/2002 prevede ca institutiile publice pot fi:
- finantate integral de la bugetul de stat
- finantate de la bugetul de stat si din venituri proprii
- institutii publice finantate integral din venituri proprii
- institutii publice autonome.
"Poate o instituite publica sa comercializeze cartea Monografia Orasului? Daca da, va rog detaliile si legislatia in vigoare."
In primul rand, trebuie analizat in ce masura legea permite respectivei institutii sa incaseze venituri proprii si pentru ce activitati.
Aceste aspecte sunt reglementate punctual pentru fiecare tip de institutie in actele normative de organizare si functionare. Institutiile publice finantate integral de la bugetul de stat pot totusi, in conditiile art. 67, sa infiinteze activitate finantata integral din venituri proprii, putand astfel incasa sume extrabugetare din respectiva activitate.
IMPORTANT!
In mod similar, institutiile publice finantate partial din bugetul de stat si venituri proprii pot incasa venituri proprii doar pentru acele activitati pentru care sunt autorizate prin actele normative de infiintare, organizare si functionare.
In ceea ce priveste institutiile publice locale se observa ca acestea sunt finantate in mod similar cu cele prevazute de Legea nr.500/2002, fiind aplicabile in mod similar si cele mentionate mai sus.
Semnalam astfel ca potrivit Legii 273/2006 veniturile bugetare sunt resursele banesti care se cuvin bugetelor prevazute la art. 1 alin. (2) lit. a) - c), dupa caz, in baza unor prevederi legale, formate din impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri, cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, precum si cele prevazute la art. 5 alin. (1) lit. b) –
In functie de aceste prevederi legale care stipuleaza sursa si modul de finantare a respectivei institutii publice coroborate cu acele prevederi legale care reglementeaza infiintarea respectivei unitati si organizarea si functionarea acesteia, se analizeaza cum anume si daca se pot forma venituri proprii si care sunt activitatile din care acestea pot proveni.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.