de InfoInstitutii.ro 19 Apr. 2023 848 |
"In situatia in care Curtea de conturi ne-a lasat un prejudiciu legat de amenzi neincasate de foarte mult timp, de dinainte de 2013, cum putem solutiona aceasta problema. Mergem in continuare din 5 in 5 ani si anulam prescriptia sau exista o alta cale prin care prejudiciul l-am putea introduce in cheltuieli, sau ne puteti oferi o alta modalitate de a inchide aceasta situatie."
Raspunsul specialistului:
Din informatiile furnizate intelegem ca urmare a actiunilor de control dispuse, Curtea de Conturi a identificat o serie de cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, constatandu-se abateri care au condus la nestabilirea, neurmarirea si neincasarea unor venituri bugetare. In informatiile prezente nu se precizeaza insa in ce masura Curtea de Conturi a dispus intreprinderea de catre institutia publica a tuturor demersurilor necesare pentru recuperarea sumelor neincasate care pot fi considerate prejudiciu adus bugetului si nici daca respectivele masuri au fost contestate.
Pe de alta parte, dupa cum cunoasteti, potrivit art. 622 din Codul de procedura civila, obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie, iar in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.
In ceea ce priveste obligatiile ce reprezinta creante fiscale sau bugetare, apreciem ca relevanta prezinta dispozitiile art. 110 - 112 ale Codului de procedura fiscala, termenul general de prescriptie fiscala fiind de cinci ani, iar acesta incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care este datorata o obligatie fiscala.
Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala (art. 110 alin. (3) din Codul de procedura fiscala).
Curgerea termenului de prescriptie trebuie analizat de la caz la caz din perspectiva identificarii potentialelor cauze de intrerupere si suspendare a termenului de prescriptie, iar daca organul fiscal constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a creantei fiscale, procedeaza la incetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala.
Prin urmare, pentru acele creante fiscale pentru care se constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a creantei fiscale, organul fiscal procedeaza la incetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala. Astfel, in functie de situatia exacta aparuta de la caz la caz si documentele emise in legatura cu acestea, se poate decide incetarea procedurii de emitere a titlului de creanta fiscala si, asadar a procedurii de urmarire a executarii acesteia.
Insa, intrucat Curtea de Conturi a constatat acest prejudiciu, in opinia noastra, entitatii publice ii revine sarcina de a demara un control intern in baza caruia sa se identifice in ce masura se poate atrage raspunderea functionarilor implicati in procedura stabilirii creantelor fiscale, inclusiv din perspectiva recuperarii prejudiciului.
Stabilirea intinderii exacte a prejudiciului si dispunerea masurilor pentru recuperarea acestuia devin obligatie a conducerii entitatii auditate.
In acest sens sunt dispozitiile art. 33 alin. (3) din Legea 94/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca: Art. 33 alin. (3) In situatiile in care se constata existenta unor abateri de la legalitate si regularitate, care au determinat producerea unor prejudicii, se comunica conducerii entitatii publice auditate aceasta stare de fapt. Stabilirea intinderii prejudiciului si dispunerea masurilor pentru recuperarea acestuia devin obligatie a conducerii entitatii auditate.
Prejudiciul trebuie sa fie recuperat integral prin acoperirea pierderii, precum si a dobanzilor si a penalitatilor de intarziere, iar potrivit art. 64 din Legea nr. 94/1992, „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda“.
De asemenea, facem precizarea ca, prin Decizia nr. 494 din 4 iulie 2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 925 din 24 noiembrie 2017, paragrafele 19 si 20, Curtea a observat ca au fost instituite anumite proceduri administrative prealabile, obligatorii, pentru autoritatile auditate, proceduri care nu sunt contrare principiului accesului liber la justitie cat timp decizia organului administrativ poate fi atacata in fata unei instante judecatoresti.
Astfel, impotriva masurilor dispuse prin decizia Curtii de Conturi, precum si a termenului stabilit pentru ducerea la indeplinire a unora dintre aceste masuri, in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii acesteia, conducatorul entitatii verificate poate depune/transmite contestatie la structura Curtii de Conturi care a emis decizia. Contestatia la decizia emisa de structura de specialitate a Curtii de Conturi reprezinta o procedura administrativa prealabila obligatorie pentru exercitarea dreptului la actiune in contencios administrativ, potrivit Legii 554/2004.
Curtea de Conturi nu are asadar competenta de a se pronunta cu privire la legalitatea actelor administrative emise de entitatea auditata, insa porivit atributiilor sale, aceasta institutie poate dispune masuri de recuperare a prejudiciilor derivate din acte administrative fara a avea, insa, obligatia de a indica in concret masurile care trebuie dispuse de entitatea controlata pentru recuperarea prejudiciului constatat, urmand ca asupra legalitatii actelor administrative emise de entitatea auditata sa se pronunte instanta de contencios administrativ, ca urmare a investirii sale de catre partile interesate, daca e cazul.
In concluzie, in functie de masurile expres dispuse de Curtea de Conturi, entitatii publice ii revine sarcina identificarii si stabilirii demersurilor de a recupera prejudiciul constatat.
Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratia publica.

Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.