de Florentina Buzea 06 Sep. 2024 817 |
"In conditiile in care au fost publicate reglementari legale pentru reducerea de cheltuieli bugetare, avand un contract de achizitie publica pe pregatire profesionala incheiat inainte de publicarea reglementarilor legale pentru reducerea cheltuielilor bugetare, fiind institutie finantata integral din venituri proprii, in subordinea consiliului judetean, se mai pot face mariri de credite bugetare la articolul 20.13, Pregatire profesionala, prin virari de credite intre articolele bugetare din cadrul aceluiasi titlu de buget?"
Raspunsul specialistilor:
Dupa cum este bine stiut, se pot efectua virari de credite de angajament si de credite bugetare neutilizate, intre titlurile, articolele si alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol sau de la alte capitole, pentru asigurarea fondurilor necesare, cu incadrarea in nivelul total al fondurilor aprobate.
In conformitate cu prevederile art. 49, alin. 5 din Legea finantelor publice locale nr. 273/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, virarile de credite bugetare in cadrul aceluiasi capitol bugetar, inclusiv intre programele aceluiasi capitol, care nu contravin dispozitiilor prezentului articol, legii bugetului de stat sau legii de rectificare, sunt in competenta fiecarui ordonator principal de credite, pentru bugetul propriu si bugetele institutiilor si serviciilor publice subordonate, si se pot efectua inainte de angajarea cheltuielilor.
Operatiunea de virare de credite bugetare este operatiunea prin care se diminueaza creditul bugetar de la o subdiviziune a clasificatiei bugetare care prezinta disponibilitati si se majoreaza corespunzator o alta subdiviziune la care fondurile sunt insuficiente, cu respectarea dispozitiilor legale de efectuare a operatiunilor respective.
Probabil dvs. va referiti la proiectul de Ordonanata de urgenta numita si Ordonanta austeritatii care inca nu a intrat in vigoare ci se afla in dezbatere publica, proiect prin intermediul caruia se dispune ca ordonatorii de credite ai autoritatilor si institutiilor publice nu pot incheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevazute la art bugetar “ Pregatire profesionala”.
Angajamentul legal – reprezinta faza din procesul executiei bugetare, reprezentand orice act juridic din care rezulta sau ar putea rezulta o obligatie pe seama fondurilor publice.
In conditiile in care exista disponibilitati , se pot efectua mariri de credite bugetare la articolul 20.13, insa in functie de reglementarile legale pentru reducerea cheltuielilor bugetare si tinand cont de dispozitiile stricte ale Ordonantei, rezulta ca, pana la finele anului 2024, daca exista un contract legal incheiat intre parti, adica un angajament legal in ceea ce priveste pregatirea profesionala, institutiile publice pot lua masurile necesare pentru ajustarea platii angajamentelor legale cu nivelul platilor din perioada ianuarie -august 2024 inclusiv, daca este cazul, prin incheierea de acte aditionale la contractele de achizitie publica, astfel incat sa nu se depaseasca nivelul platilor medii lunare din prima parte a anului.
Asadar, avand in vedere ca Ordonanta face referire la interdictia de a incheia angajamente legale dupa data intrarii in vigoare, dvs avand deja un angajament legal incheiat, prin incadrarea in limitele platilor ianuarie-august 2024, opinam ca veti putea face mariri de credite bugetare la articolul 20.13, Pregatire profesionala, prin virari de credite intre articolele bugetare din cadrul aceluiasi titlu de buget.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.