Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ce noutati au aparut pentru 2022-2023?

de Ioana Stoica 22 Aug. 2022 703

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ce noutati au aparut pentru 2022-2023?
Impozitarea ca microintreprindere a devenit cel mai raspandit sistem de impozitare din Romania. Si nu fara motiv: calculele arata ca, la aceeasi cifra de afaceri, impozitarea ca microintreprindere (1% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2023) va permite sa ramaneti cu mai multi bani fata de impozitarea ca societate comerciala platitoare de impozit pe profit cu 16%. Si asta strict datorita faptului ca afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere.


Dar nu va faceti probleme!

 

V-am pregatit un ghid de exceptie, Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. Vezi detalii AICI >>>

 

Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii, actualizate prin OG nr. 16/2022, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!).


Noutati pentru 2022-2023 microintreprinderi


Conform OG nr. 16/2022, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 

1. A realizat venituri care nu au depasit 500.000 de euro, echivalentul in lei. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

2. Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

3. Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;

4. A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale; Vezi detalii AICI >>>

5. Are cel putin un salariat, cu exceptia firmelor nou infiintate;

6. Are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

De asemenea, OG nr. 16/2022 introduce prevederi importante privind: categoriile de persoane juridice care nu pot aplica acest sistem de impozitare regulile pentru iesirea din acest sistem de impozitare in cursul anului ordinea de scadere din impozit a facilitatilor fiscale etc.

 

Atentie!

 

Trecerea la sistemul de impozitare ca microintreprindere este optionala! Astfel, chiar daca o firma indeplineste conditiile de mai sus, ea poate opta pentru impozitarea cu 16% a profitului.

 

Exemple de probleme care apar in practica

 

A. Conform noilor conditii prevazute de OG nr. 16/2022, o persoana nu poate detine peste 25% din actiuni la mai mult de 3 microintreprinderi. Ce se intampla insa daca respectiva persoana devine actionar si la o a patra micorintreprindere, tot cu peste 25%? In acest caz, actionarii/asociatii trebuie sa decida care dintre cele 4 micorintreprinderi isi pierde acest statut si trece la impozitul pe profit de 16%. Dar cum pot fi obligati asociatii sa se inteleaga? Poate ca ceilalti asociati nu au niciun interes sa schimbe sistemul de impozitare.

 

Lucrarea va ofera solutiile pentru 10 spete controversate!

 

Este vorba de fapt despre 10 situatii frecvent intalnite in practica, unde apar, aproape fara exceptie, dificultati. Lucrarea pe care v-o oferim le trateaza cu profesionalism si va pune la dispozitie modul de aplicare a solutiilor contabile si fiscale in cazul microintreprinderii.


Cele 10 situatii sunt:

Beneficiile microintreprinderilor in contextul repartizarii trimestriale a dividendelor
Cum se impoziteaza vanzarea de actiuni detinute la alta persoana juridica?
Este posibila acordarea unei burse private de catre o microintreprindere?
Sponsorizare. Mecenat. Bursa privata
Utilizarea autoturismului in scopuri personale de catre salariatii unei microintreprinderi...vezi mai multe detalii AICI >>>

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016