de Mara Dobrin 14 Feb. 2018 1671 |
Comisia Europeana a publicat noi orientari in sprijinul functionarilor din administratia publica de la nivel national, regional si local, care gestioneaza fonduri europene, pentru a garanta ca procedurile de achizitii publice pentru proiectele cu finantare UE sunt realizate in mod eficient si transparent.
"Sprijinirea statelor membre in organizarea unor proceduri de licitatie bine fundamentate pentru investitiile UE este esentiala pentru a evita aparitia de erori in bugetul UE si pentru a garanta ca fiecare euro cheltuit are un impact major, in beneficiul direct al cetatenilor", a declarat comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.
Pachetul de orientari acopera intregul proces, incepand de la pregatirea si lansarea apelurilor pentru proiecte, pana la selectarea si evaluarea ofertelor si implementarea contractelor. Ca atare, informatiile cuprinse in el pot fi utile chiar si in afara domeniului fondurilor UE. Pentru fiecare etapa, orientarile includ recomandari pentru evitarea erorilor, exemple de bune practici, precum si pagini online si modele de formulare utile.
De asemenea, acesta explica modul in care pot fi valorificate la maximum oportunitatile oferite de directivele revizuite privind achizitiile publice (2014), cum ar fi reducerea birocratiei si cresterea numarului de proceduri online care sa faciliteze participarea firmelor mici la licitatiile publice si posibilitatea de a introduce noi criterii in atribuirea contractelor, astfel incat sa fie selectate companii implicate in CSR (responsabilitate sociala) si produse inovatoare si ecologice.
Fondurile structurale si de investitii europene (ESI) contribuie cu peste 450 miliarde de euro la economia reala a UE in perioada 2014-2020, jumatate din aceasta suma fiind investita prin intermediul achizitiilor publice.
Un infografic despre noile orientari, dar si alte informatii despre ceea ce face Comisia pentru a ajuta statele membre sa-si imbunatateasca modul in care gestioneaza si investesc fondurile UE sunt disponibile online.
Sursa: Europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.