de Florentina Buzea 08 Nov. 2024 232 |
Banii pentru finantarea scolilor vin din fonduri publice, de la bugetul central (de la Guvern) si de la bugetele locale (de la Consiliul Local). Scoala poate avea si venituri proprii, precum sponsorizarile si donatiile.
Iata un studiu de caz relevant, prezentat de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice:
"Suntem o scoala si avem 150 de elevi care vor sa participe online la un concurs international de limba engleza, iar taxa de inscriere este 65 de euro. Se poate achita taxa de inscriere de catre scoala, din ce articol bug si ce documente sunt necesare?"
Raspunsul specialistilor:
Pentru scoli exista trei tipuri de finantare: finantarea de baza, finantarea complementara si finantarea suplimentara.
Finantarea de baza – de la Ministerul Educatiei
Statul asigura finantarea de baza pentru toti elevii din invatamantul obligatoriu. Finantarea se face in baza costului standard per elev.
Finantarea de baza a unei unitati scolare este costul standard/elev * coeficienti specifici unitatii scolare * numarul de elevi si se aproba anual prin hotarare a Guvernului.
Ce acopera costul standard?
- cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora;
- cheltuielile cu formarea continua si evaluarea personalului;
- cheltuielile cu evaluarea periodica interna a elevilor;
- cheltuielile materiale si pentru servicii;
- cheltuielile cu intretinerea curenta.
Finantarea complementara – de la bugetul local
Aceasta vine de la bugetul local si acopera costuri ce nu sunt incluse in finantarea de baza, cum ar fi:
- investitii, reparatii capitale, consolidari;
- subventii pentru internate si cantine;
- cheltuieli pentru evaluarea periodica nationala a elevilor;
- cheltuieli cu bursele elevilor;
- cheltuieli pentru transportul elevilot;
- cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii;
- cheltuieli pentru examinarea medicala obligatorie periodica a salariatilor din invatamantul preuniversitar, cu exceptia celor care, potrivit legii, se efectueaza gratuit;
- cheltuieli pentru concursuri scolare si activitati educative extrascolare organizate in cadrul sistemului de invatamant;
- cheltuieli pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca, pentru personalul angajat, prescolari si elevi;
- gestionarea situatiilor de urgenta;
- cheltuieli pentru participarea in proiecte europene de cooperare in domeniul educatiei si formarii profesionale.
Finantarea suplimentara – Consiliul local, Ministerul Educatiei
Finantarea suplimentara se acorda ca suma fixa din bugetul Ministerului Educatiei pentru premierea unitatilor de invatamant cu rezultate deosebite in domeniul incluziunii sau in domeniul performantelor scolare.
Consiliile locale contribuie la finantarea suplimentara, acordand subventii unitatilor de invatamant, in baza unei metodologii proprii.
Venituri proprii, donatii si sponsorizari
Unitatile de invatamant pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau din alte surse legal constituite. Veniturile proprii nu diminueaza finantarea de baza, complementara sau suplimentara si sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administratie. La sfarsitul anului bugetar, sumele necheltuite raman in contul unitatii de invatamant care le-a realizat si se reporteaza pentru bugetul anual urmator.
Directorul si consiliul de administratie al unitatii de invatamant cu personalitate juridica raspund de incadrarea in bugetul aprobat, in conditiile legii.
Taxa de inscriere la concursul international nu poate fi achitata de catre scoala, decat din donatii sau sponsorizari, deoarece in finantarea complementara nu se regaseste niciun articol in care pot fi incadrate aceste tipuri de cheltuieli.
Trebuie retiut ca in articolul bugetar „Ajutoare sociale in natura - 57.02.02” intra:
- sume corespunzatoare pentru finantarea concursurilor/competitiilor pentru palatele copiilor, cluburile elevilor, si cluburile sportive ale elevilor;
- sume corespunzatoare pentru finantarea concursurilor/competitiilor nationale aprobate prin calendarul MEN;
- sume corespunzatoare pentru finantarea olimpiadelor i concursurilor nationale
- sume corespunzatoare pentru finan area olimpiadelor i concursurilor nationale
- sume corespunzatoare pentru finantarea concursurilor internationale organizate in Romania
- sume corespunzatoare pentru finantarea pregatirii sportivilor,acordarii de prime, premii si indemnizatii acordate sportivilor;materiale sportive.
- sume corespunzatoare pentru achizitia de rechizite scolare;
- sume corespunzatoare pentru achizitia de manuale scolare;
- sume corespunzatoare pentru finantarea examenelor nationale si simularea examenelor nationale de bac si capacitate precum si finantarea concursurilor privind titularizarea si definitivatul;
- sume corespunzatoare pentru finantarea cheltuielilor de deplasare a cadrelor didactice, membre in comisiile nationale, la olimpiadele si concursurile nationale ,aprobate prin calendarul MEN.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de catre experti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.