TERMENUL pentru depunerea unui dosar in cazul unui copil cu cerinte educationale speciale (CES)

de Florentina Buzea 19 Iun. 2024 654

TERMENUL pentru depunerea unui dosar in cazul unui copil cu cerinte educationale speciale (CES)
"In cazul unul copil cu CES, care nu a depus dosarul de la inceputul anului scolar si care s-ar fi incadrat la aceste drepturi poate primi retroactiv aceste drepturi?" Raspunsul specialistilor: Copiii cu cerinte educationale speciale (CES) au unele drepturi de natura financiara si educationala menite sa le asigure incluziunea.


Copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale, scolarizati in unitatile de invatamant special sau de masa, inclusiv cei scolarizati in alt judet decat cel de domiciliu, beneficiaza de asistenta sociala constand in asigurarea alocatiei zilnice de hrana, a rechizitelor scolare, a cazarmamentului, a imbracamintei si a incaltamintei in cuantum egal cu cel pentru copiii aflati in sistemul de protectie a copilului, precum si de gazduire gratuita in internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinte educationale speciale din cadrul directiilor generale judetene/a municipiului Bucuresti de asistenta sociala si protectia copilului.

 

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 564 din 2017, copiii cu CES beneficiaza de alocatia zilnica de hrana si de cea pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte.

Pentru obtinerea acestor drepturi, parintii sau reprezentantii legali al copilului cu CES trebuie sa depuna o cerere scrisa la institutia de invatamant la care este inscris copilul cu CES, in perioada 1-30 septembrie a fiecarui an scolar, insotita de urmatoarele documente, in copie:

 

- certificatul de nastere al beneficiarului;
- actul de identitate al beneficiarului, dupa caz;
- actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului legal;
- certificatul de orientare scolara si profesionala eliberat de CJRAE/CMBRAE;
- declaratie pe propria raspundere a beneficiarului major sau reprezentantului legal al copilului cu CES, conform careia acesta nu beneficiaza de aceleasi drepturi acordate ca urmare a stabilirii unei masuri de protectie speciala, al carei model este prevazut in anexa nr. 1;
- declaratii pe propria raspundere a beneficiarului major, parintelui sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform careia alocatiile prevazute la art. 3 alin. (1) vor fi folosite doar in acest scop, conform modelelor prevazute in anexele nr. 2.a) si 2.b).

 

Referitor la alocatia zilnica de hrana, aceasta se acorda lunar, in functie de numarul de zile de scolarizare si de prezenta scolara, indiferent de numarul de ore de curs pe zi la care participa copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare scolara si profesionala,conform Hotararii de guvern nr. 564 din 2017.

Alocatia zilnica de hrana nu se acorda pentru zilele in care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sambata, duminica, sarbatorile legale si nici in perioada vacantelor scolare.

 

Fac exceptie de la conditia de acordare a alocatiei de hrana, in functie de prezenta scolara, copiii cu CES scolarizati la domiciliu si/sau internati in unitatile sanitare. Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocatia zilnica de hrana se suporta din aceleasi fonduri din care sunt finantate institutiile si unitatile publice de asistenta sociala.

In limita bugetelor aprobate, consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor pot aproba, prin hotarare, la propunerea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, respectiv a serviciilor publice de asistenta sociala, un cuantum al alocatiei de hrana mai mare decat cel stabilit.

 

Unitatile de invatamant platesc beneficiarilor sumele aferente reprezentand alocatia zilnica de hrana in primele 10 zile lucratoare ale lunii pentru luna/lunile precedenta(e), in functie de numarul de zile de scolarizare si de prezenta scolara inregistrata in luna/lunile anterioara(e), prin totalizarea numarului de zile in care copiii/elevii/tinerii cu CES au fost prezenti la scoala sau au absentat motivat.

Asadar, acordarea retroactiva a acestui drept nu este posibila, motivat de faptul ca se acorda lunar, in functie de numarul de zile si prezenta scolara a elevului cu CES. Astfel, atat timp cat nu a fost depus certificatul CES, copilul nu va putea beneficia de acest drept retroactiv, chiar daca, avea acest drept. Culpa nedepunerii documentelor nu incumba unitatii de invatamant.

 

In ceea ce priveste cazarmamentul, acesta consta in bani pentru imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o suma fixa care se acorda pe an scolar, in functie de varsta copilului, in doua transe.  
Hotararea Guvernului nr. 838 din 29 iunie 2022 stabileste valoarea, in functie de  varsta.
Sumele aferente drepturilor de care beneficiaza copiii/elevii/tinerii cu CES, cu exceptia celor reprezentand alocatia zilnica de hrana, se platesc in doua transe: prima transa se acorda in perioada aprilie-iunie, aferenta semestrului I calendaristic, iar a doua transa in perioada octombrie-noiembrie pentru al doilea semestru calendaristic, potrivit Hotararii de guvern nr. 564 din 2017.

 

Asadar, avand in vedere principiul neretroactivitatii, opinam ca drepturile de care ar fi putut beneficia copilul cu cerinte educationale speciale, iau nastere de la data mentionata in HG si doar daca au fost depuse actele necesare in vederea acordarii acestora. In concluzie, aceste drepturi nu pot fi acordate retroactive.

 

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

 

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016