de Cristian Tanase 27 Oct. 2014 6271 |
Veniturile institutiilor publice reprezinta impozite, taxe, contributii si alte sume de incasat potrivit legii, precum si pretul bunurilor vandute si serviciilor prestate, dupa caz, aferente unei perioade de timp.
Veniturile institutiilor publice se clasifica potrivit O.M.F.p. nr. 1.917/2005, modificat si completat prin O.M.F.p. nr. 2.021/2013 in: venituri operationale, venituri financiare si venituri extraordinare.
Veniturile operationale sunt realizate in mod curent de institutiile publice pentru atingerea obiectivelor specifice. (venituri din activitati economice, venituri din productia de active fixe, venituri fiscale, venituri din contributii de asigurari, venituri nefiscale, etc). Acestea sunt ocazionate de activitatea financiar-bancara.
Exemple de venituri financiare pentru institutiile publice sunt: venituri din creante imobilizate; venituri din investitii financiare cedate; venituri din diferente de curs valutar; venituri din dobanzi; sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderilor din schimb valutar; alte venituri financiare; sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi
Veniturile extraordinare apar accidental in activitatea institutiilor publice si nu sunt controlabile din punctul de vedere al probabilitatii aparitiei de catre managementul institutiei. Acestea sunt reprezentate in institutiile publice de veniturile din valorificarea unor bunuri.
Atentie! Veniturile se inregistreaza in contabilitatea institutiilor publice, conform O.M.F.P. nr.1.917/2005, modificat si completat prin O.M.F.P. nr.2.021/2013, pe baza documentelor care atesta crearea dreptului de creanta:
- avize de expeditie
- facturi
- alte documente legal intocmite
In cazul veniturilor care provin din activitati economice, acestea se recunosc in contabilitate in momentul transferului la depozit a stocurilor de produse.
Veniturile proprii ale institutiilor publice, care provin din chirii, organizarea de manifestari culturale si sportive, concursuri artistice, etc., se vor recunoaste in contabilitate in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarilor conform facturii sau contractelor, al facturarii serviciilor prestate.
In schimb, veniturile din dobanzi se recunosc pe masura generarii veniturilor corespunzatoare, pe baza contabilitatii de angajamente.

Autor: Cristian Tanase
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.