de Ioana Stoica 11 Apr. 2024 1072 |
"Un salariat angajat intr-un serviciul social pentru copii, pe postul de supraveghetor de noapte, la angajare conditia studiilor erau de studii generale.In timpul executarii contractului individual de munca, salariatul a obtinut diploma de licenta in specialitatea asistenta sociala. In acest caz, salariatul poate promova in clasa conform art.70 din HG 1336/2022?" Raspunsul specialistilor:
Potrivit dispozitiilor art. 554 din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, incadrarea si promovarea personalului contractual se fac potrivit prevederilor din statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, aprobate prin legi, hotarari ale Guvernului sau act administrativ al ordonatorului principal de credite.
Aceste dispozitii legale se regasesc si in cuprinsul art.31 din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, la alin.(5) mentionandu-se ca promovarea in functii, in grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizeaza pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, care se aproba prin hotarare a Guvernului, daca nu este reglementata altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
In temeiul acestor dispozitii legale, a fost aprobat Regulamentul aprobat prin H.G. nr.1336/2022 care la art. 68 prevede ca ”(1) Prin promovare se asigura evolutia in cariera a personalului contractual, prin trecerea intr-un grad superior sau treapta profesionala superioara, intr-o functie de conducere sau intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior.
(2) Criteriile de performanta generale avute in vedere la promovare sunt cele prevazute de art. 8 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Asadar, conform acestor dispozitii legale, promovarea in situatia absolvirii unui nivel superior de studii este mentionata de lege ca atare, fiind practic o promovare in functii, legiuitorul facand referire in acest caz la trecerea intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior.
Intr-o asemenea ipoteza, apreciem ca devin aplicabile dispozitiile art. 70 alin.(2) din Regulamentul, aprobat prin HG nr.1336/2022 conform carora „Promovarea prevazuta la alin. (1) poate avea loc ca urmare a obtinerii, in timpul executarii contractului individual de munca, a unei diplome de nivel superior eliberate de o institutie de invatamant superior acreditata, in specialitatea in care angajatul isi desfasoara activitatea sau considerata de autoritatea ori institutia publica ca fiind utila pentru desfasurarea activitatii, in masura in care atributiile din fisa postului sunt modificate in mod corespunzator”.
Examenul de promovare a personalului contractual intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior consta in sustinerea unei probe scrise sau a unei probe practice, dupa caz, cu respectarea prevederilor art. 19 - 34, 36 - 40 si 42 – 61 (art.71 alin.(1) din HG nr.1336/2022).
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.