de Mihaela Croitoru 27 Iun. 2017 1874 |
UPDATE 27 IUNIE: Absentele nemotivate si concediile fara plata nu vor considerate vechime in munca, din nou, potrivit Ministerului Muncii. Chiar daca recent s-a vehiculat ca aceste prevederi ar intra din nou in vigoare, se pare ca aceasta informatie este eronata.
Pana in 2015 nu era certa legislatia in vigoare, asa ca unii inspectori considerau vechime in munca aceste situatii, pe cand altii nu. Dar in momentul de fata lucrurile sunt certe, acestea nu reprezinta si nu vor reprezenta nici pe viitor vechime in munca.
Exista alte situatii care sunt dezbatute, in momentul de fata. Angajatorii care nu vor respecta orarul angajatilor sau ii vor chema pe acestia la munca atunci cand au contractul suspendat, vor fi sanctionati cu amenzi.
Aceste proiecte de lege se afla momentan in dezbatere publica si nu se stie cand si daca vor schimba legislatia in vigoare.
Mai exista un proiect de lege pus in dezbatere publica, referitor la intocmirea actelor aditionale pentru CIM. In curand actele aditionale pentru modificarea contractelor de munca (CIM) se vor realiza inainte ca acele schimbari sa se aplice.
In prezent, actele aditionale se realizeaza in termen de 20 de zile de la aparitia respectivelor modificari din CIM.
Proiectul a fost publicat in data de 13 iunie 2017 pe site-ul MMJS si se afla in dezbatere publica...citeste mai multe detalii aici >>>
ATENTIE! Modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 din Codul muncii are nevoie de votul Guvernului si al Camerei Deputatilor pentru a putea fi aplicata, asa ca momentan nu este in vigoare.
Absentele nemotivate si concediul fara plata. Considerate din nou vechime in munca?
In proiectele de lege puse in dezbatere publica de MMJS nu se regaseste o prevedere importanta, referitoare la absente nemotivate si concediu fara plata. In Codul Muncii este prevazut ca acestea sa se scada din vechimea in munca. Nu si in aceste proiecte de lege, ceea ce i-a pus pe ganduri pe specialisti.
Sa fie vorba despre o eroare a ministerului sau se va renunta la aceasta prevedere? Aceasta fusese introdusa in Codul Muncii abia in 2015, cand au avut loc o serie importanta de modificari legislative. Ramane de vazut ce se va petrece, avand in vedere ca proiectele de lege mai sus mentionate se afla inca in dezbatere publica.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.