Alocarea concediilor de odihna in cazul cadrelor didactice

de InfoInstitutii.ro 26 Nov. 2013 3328

Alocarea concediilor de odihna in cazul cadrelor didactice
Cadrele didactice beneficiaza de norme derogatorii de la cele generale in cazul concediului de odihna, incadrandu-se la o categorie speciala de personal bugetar, conform Ordinului nr. 5.559 din 7 octombrie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, publicat in Monitorul Oficial nr. 723 din 13 octombrie 2011.


Conform legii, durata concediului de odihna este diferita in cazul cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar si cele din invatamantul universitar. Astfel, profesorii care predau in institutiile de invatamant din sistemul preuniversitar beneficiaza de un concediu de odihna de 62 de zile lucratoare pe an, in perioada vacantelor scolare, in timp ce profesorii din invatamantul universitar beneficiaza de concediu anual cu plata de cel putin 40 de zile lucratoare, in perioada vacantelor universitare.
 
Perioadele de efectuare a concediului de odihna pentru fiecare cadru didactic se stabilesc de consiliul de administratie, in functie de interesul invatamantului si al celui in cauza, dar cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfasurarea examenelor nationale.
 
Neefectuarea concediului anual da dreptul la efectuarea concediului restant in vacantele anului scolar urmator. Personalul de conducere, de indrumare si de control din inspectoratele scolare si casele corpului didactic beneficiaza
de concediu de odihna, conform Legii nr. 53/2003, din Codul muncii, republicata.
 
Conditii pentru cadrele didactice, pentru a beneficia de concediu:
 
a) Cadrele didactice beneficiaza de concediu de odihna cu durata integrala daca au prestat activitatea in baza unui contract individual de munca, cu durata nedeterminata ori determinata, in tot cursul anului scolar sau universitar.
b) Cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra doar o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv.
c) In cazul in care angajarea s-a facut dupa inceperea anului scolar sau universitar, durata concediului de odihna este proportionala cu perioada lucrata.
d) Cadrelor didactice care au lucrat in diferite perioade ale anului scolar/universitar un anumit numar de zile li se considera luna integral lucrata in invatamant daca din insumarea zilelor respective rezulta 30 de zile calendaristice.
 
Cadrelor didactice care pe parcursul unui an scolar/universitar, isi desfasoara activitatea succesiv in mai multe institutii de invatamant, li se acorda concediul de odihna de catre institutia la care functioneaza in momentul inceperii vacantei. In aceste situatii, indemnizatia de concediu va fi suportata de toate institutiile de invatamant la care au fost incadrate, proportional cu perioada lucrata la fiecare dintre acestea in cursul anului scolar/universitar respectiv.

 
InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016