de Ana Tudor 28 Ian. 2014 5772 1 |
Drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala sunt reglementate prin OG 26/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, personalul din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor si Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale are dreptul, in timp de pace, la hrana gratuita, in conditiile acestei ordonante, potrivit prevederilor art. 1 din acest act normativ.
Intrebare:
In cadrul primariei functioneaza Biroul Politia locala, angajatii acestui birou desfasoara activitati conform Legii nr.155/2010, politiei locale si HG nr.1332/2010 si au statut de functionari publici ca si ceilalti angajati ai primariei. Va rog sa-mi spuneti conform legislatiei in vigoare daca acestia beneficiaza de norma de hrana de care beneficiaza angajatii MAI..
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 14 din Legea 155/2010, cu modificarile si completarile ulterioare personalul politiei locale este compus din:
a) functionari publici care ocupa functii publice specifice de politist local;
b) functionari publici care ocupa functii publice generale;
c) personal contractual.
Incadrarea in clase si pe grade profesionale a functiei publice specifice de politist local se face conform prevederilor referitoare la functiile publice generale din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Drepturile salariale ale personalului politiei locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului Bucuresti (art.34 din lege), iar in afara acestor drepturi salariale, politistul local mai are dreptul si la:
a) decontarea cheltuielilor de transport in cazul deplasarii in interesul serviciului;
b) incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii;
c) asigurarea de catre consiliul local al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, respectiv de
Consiliul General al Municipiului Bucuresti, a asistentei juridice a politistului local pentru fapte savarsite de acesta in exercitarea, potrivit legii, a atributiilor de serviciu, in conditiile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a politiei locale;
d) asigurarea despagubirilor de viata, de sanatate si de bunuri in conditiile stabilite prin Regulamentul-cadru de organizare si functionare a politiei locale si in limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Asadar, fata de prevederile legale mentionate anterior, apreciem ca doar categoriile de personal expres mentionate in actul normativ cu caracter special pot beneficia de drepturile instituite prin OG 26/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Alin. (2) si (3) ale aceluiasi articol statueaza ca, pot ocupa functii publice specifice de politist local functionarii publici care indeplinesc atributii de natura celor prevazute la art. 6, cu exceptia art. 6 lit. h) (care are statut de personal contractual), si la art. 7 – 11 din lege.
In concluzie, in considerarea prevederilor legale mentionate anterior, apreciem ca in prezent angajatii Biroului Politiei Locale nu pot beneficia de aceste drepturi, respectiv de norma de hrana de care beneficiaza angajatii MAI, intrucat nu au fost nominalizati expres de lege.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Salariatii ADP Pitesti pot beneficia de reglementarile OG 26 / 1994 ?
Multumesc anticipat!
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.