de Florentina Buzea 24 Iul. 2024 186 |
"Suntem un spital clinic de specialitate, institutie publica finantata integral din venituri proprii, in subordinea Consiliului judetean. Marea majoritate a veniturilor proprii sunt formate din contractul de prestari servicii medicale spitalicesti si ambulatorii, contract incheiat cu Casa judeteana de asigurari de sanatate (CJAS). Cum se poate contracta cu CJAS un aditional la prezentul contract cu privire la plata (de la CJAS catre spital) alocatiei de hrana pentru insotitotii pacientilor internati in spital?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 229 alin.(5) din Legea 95/2006, cuantumul alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii, se actualizeaza anual in functie de rata inflatiei si nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice se asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Art. 232 alin.(1) din acelasi act normative stipuleaza ca persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevazut de prezenta lege, si de alocatia de hrana astfel cum a fost stabilita. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplica si alocatiei de hrana.
Cuantumul alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice, pe categorii de pacienti sau insotitorii acestora, este prevazut in anexa la Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.488/2022.
Valoarea totala contractata se constituie din urmatoarele sume, dupa caz:
a) Suma aferenta alocatiei de hrana pentru cazurile contractate care beneficiaza de servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua:
b) suma aferenta alocatiei de hrana pentru insotitorii persoanelor internate
Nivelul alocatiei de hrana pentru insotitorii pacientilor internati este stabilit potrivit Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.488/2022.
Casele de asigurari de sanatate incheie, dupa caz, acte aditionale de modificare a valorii de contract lunare si trimestriale cu suma reprezentand diferenta dintre suma contractata lunar, respectiv trimestrial si suma decontata.
Lunar, pana la finalul lunii urmatoare celei pentru care se face plata, casa de asigurari de sanatate are obligatia sa deconteze contravaloarea alocatiei de hrana pe baza facturii si a documentelor justificative transmise la casa de asigurari de sanatate pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata.
Trimestrial, pana in ultima zi a lunii urmatoare incheierii trimestrului, se fac regularizarea si decontarea pentru alocatia de hrana aferenta cazurilor care sunt revalidate in limita valorii de contract aferente serviciilor medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua. Regularizarea trimestrului IV se efectueaza pana in ultima zi a lunii ianuarie a anului urmator.
Toate documentele necesare pentru acordarea sumelor aferente alocatiei de hrana solicitate se certifica pentru realitatea si exactitatea datelor raportate prin semnatura reprezentantului legal al unitatii sanitare publice.
- In baza unui Referat al institutiei spitalicesti , privind angajarea sumelor pentru completarea valorilor alocatiei de hrana aferente perioadei……………… cat si a unui Referat, privind angajarea sumelor pentru alocatia de hrana aferenta perioadei…………….. partile contractului pentru furnizare de servicii medicale spitalicesti, pot conveni la incheierea unui act aditional pentru modificarea Contractului de furnizare de servicii medicale spitalicesti, pentru punerea in aplicare a art.229 alin.(5) si art.232 alin.(1) din Legea 95/2006 ,privind reforma in domeniul sanatatii cu completarile si modificarile ulterioare.
Baza legala:
art. 229 alin.(5) si art.232 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul nr.1488/2022 pentru stabilirea cuantumului alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice. ;
- Ordinul comun MS/CNAS 2286/472/ 2022 privind stabilirea conditiilor pentru punerea in aplicare a art. 229 alin. (5) si art. 232 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, o cerere casei de asigurari de sanatate cu care are incheiat contract pentru furnizarea de servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua.
Casele de asigurari de sanatate contracteaza si deconteaza lunar unitatilor sanitare publice care acorda servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua, inclusiv sanatoriilor si preventoriilor, suma corespunzatoare alocatiei de hrana in conditiile art. 229 alin. (5) si art. 232 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuatumul stabilit prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1488/2022 pentru stabilirea cuantumului alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice.
In vederea decontarii sumei corespunzatoare alocatiei de hrana in conditiile art. 229 alin. (5) si art. 232 alin. (1) din Legea 95/2006 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, casele de asigurari de sanatate incheie un act aditional la contractul pentru furnizare de servicii medicale spitalicesti cu unitatile sanitare publice.
Suma aferenta alocatiei de hrana se deconteaza lunar de catre casele de asigurari de sanatate in functie de numarul de cazuri realizate si validate si zilele de internare efectiv realizate aferente fiecarui caz si de nivelul alocatiei de hrana la nivel de pacient stabilit prin Ordinul ministrului sanatatii 1488/2022.
Cheltuielile aferente alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice se asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
In vederea incheierii actului aditional, reprezentantul legal al furnizorului transmite o cerere casei de asigurari de sanatate cu care are incheiat contract pentru furnizarea de servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua, asumata prin semnatura electronica extinsa calificata, in termen de 10 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin.
Valoarea contractata corespunzatoare alocatiei de hrana se defalca pe trimestre si luni. Casele de asigurari de sanatate pot sa incheie, dupa caz, acte aditionale de modificare a valorii de contract lunare si trimestriale cu suma reprezentand diferenta dintre suma contractata lunar si suma decontata.
Sumele reprezentand alocatia de hrana ce decurg din punerea in aplicare a prevederilor art. 229 alin. (5) si art. 232 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc si se solicita de catre unitatile sanitare publice, care raspund de realitatea si exactitatea acestora, conform prevederilor legale in vigoare.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratia publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.