de Marius Matei 26 Iun. 2014 2437 |
Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, conform prevederilor art. 85 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acesti angajatori vor primi lunar, timp de un an, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
De acest avantaj beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani, cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Conform art. 85 alin. (5) din lege, angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Aceste masuri se adreseaza si angajatorilor care incadreaza in munca persoane eliberate din detentie, provenind din categoriile prevazute la art. 85 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea principiului nediscriminarii, consacrat prin Constitutia Romaniei, republicat si reglementat in mod expres in cuprinsul art. 4 din legea mentionata.
In plus, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa eliberarea din detentie pot urma, in mod gratuit, de servicii de formare profesionala, potrivit prevederilor art. 66 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoanele care beneficiaza de servicii de formare profesionala gratuite si se incadreaza in munca, potrivit legii, pot beneficia in continuare, pana la finalizarea programului de formare profesionala inceput, de serviciile de formare profesionala gratuite la care aveau dreptul daca nu s-ar fi angajat. Asadar, aceasta este o facilitate adresata persoanelor eliberate din detentie, cheltuielile fiind suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.