de Cristian Tanase 13 Mai. 2020 2158 |
Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de odihna si cine o suporta in cazul unui salariat detasat din domeniul administratiei publice? Salariatul a fost detasata pe tot parcursul anului 2019 la o alta institutie, a primit majorare de salariu si sporuri, insa nu a efectuat concediul de odihna. In anul 2020 salariatul a solicitat concediul de odihna neefectuat in anul 2019 de la institutia de baza, dupa incetarea detasarii. In aceasta situatie, cum ii calculam indemnizatia de concediu de odihhna?
Raspunsul specialistului:
In cazul prezentat de dumneavoastra, apreciem ca la calculul indemnizatiei de concediu de odihna se aplica prevederile art. 7 din H.G. nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, indemnizatia se calculeaza in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna, iar media zilnica a veniturilor prevazute la alin. (1) se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
Observam ca H.G. nr. 250/1992 nu contine prevederi specifice, in ceea ce priveste modul de calcul/decontare a indemnizatiei de concediu de odihna, pentru cazul in care o persoana este detasata la o alta institutie, unde nu solicita efectuarea zilelor de concediu, ci le solicita dupa reintoarcerea la institutia de baza si, in aceste conditii, consideram ca se aplica reglementarea prevazuta la art. 7.
Apreciem ca, daca ar fi solicitat efectuarea concediului de odihna, in timpul detasarii, la institutia unde a fost detasata, calculul indemnizatiei s-ar fi facut de respectiva unitate tot in conformitate cu prevederile art. 7, dar luandu-se in considerarea salariul mai mare de care persoana beneficia acolo.
Prevederi specifice referitoare la o situatie oarecum similara se regasesc doar in cazul transferului la art. 14 alin. (3) din H.G. nr. 250/1992 - Concediul de odihna neacordat salariatilor transferati, de catre unitatea de la care s-a efectuat transferarea, se va acorda acestora de unitatea la care au fost transferati. Indemnizatia de concediu va fi suportata de catre cele doua unitati, proportional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea in cursul anului calendaristic respectiv; in acelasi mod se va proceda si in cazul in care concediul de odihna a fost efectuat inainte de transferare. Aici practic este reglementata o impartire a modului in care se suporta de catre cele doua unitati costul cu indemnizatia de concediu.Insa, in cazul detasarii, nu exista stabilit un astfel de regim.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.