de Cristian Tanase 02 Iun. 2020 363 |
Curtea Constitutionala apreciaza ca Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor reglementeaza contradictoriu, generand instabilitate si incoerenta legislative, in motivarea deciziei prin care actul normativ a fost declarat neconstitutional in ansamblul sau.
"Curtea constata ca legea criticata - avand acelasi obiect de reglementare ca al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 care incepuse deja sa-si produca efectele la data adoptarii legii criticate - reglementeaza contradictoriu atat ipotezele si conditiile de acordare a suspendarii obligatiilor de plata, cat si efectele acestei suspendari, fara sa prevada vreo dispozitie privind solutionarea conflictului intre aceste acte normative, generand situatii de instabilitate si incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra aplicarii legii la cazurile concrete, din moment ce promoveaza solutii legislative necorelate cu legislatia in vigoare", se arata in motivarea publicata marti de CCR, informeaza Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, in conditiile in care OUG nr. 37/2020 a instituit un termen de depunere a solicitarilor de 45 de zile de la data intrarii ei in vigoare si a produs deja efecte, iar actul normativ adoptat de Parlament nu contine nicio dispozitie cu privire la cererile deja solutionate sau in curs de solutionare depuse in temeiul ordonantei de urgenta, o eventuala intrare in vigoare a legii ar genera "mai multe situatii de incoerenta legislativa, cu consecinte negative asupra securitatii juridice si asupra claritatii si previzibilitatii legii", afectati fiind atat creditorii, cat si debitorii obligatiilor de plata.
Conform sursei citate, Curtea Constitutionala a constatat ca Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor nesocoteste, in ceea ce priveste obiectul de reglementare, cerintele obligatorii pentru adoptarea oricarui act normativ, a caror respectare este necesara pentru a asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, generand un paralelism legislativ care determina aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate a legislatiei. In consecinta, actul normativ contravine exigentelor legiferarii in cadrul statului de drept si principiului securitatii raporturilor juridice, ceea ce determina incalcarea dispozitiilor constitutionale.
Curtea Constitutionala a admis, pe 6 mai, obiectia de neconstitutionalitate formulata de PNL cu privire la Legea pentru suspendarea rambursarii creditelor si a constatat ca actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.