de Mihaela Croitoru 28 Apr. 2020 1898 |
Referitor la art. 8 alin 1 al OUG 43/2020 (1) Se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut pe luna pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19, pe perioada starii de urgenta, din fondul de salarii al unitatii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului national unic de sanatate sau, dupa caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI - "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinatie, prin ordonatorul principal de credite, cum se va proceda pentru o unitate care desi nu este spital COVID-19 potrivit OMS 623/2020, detine zone de triaj, izolator, compartiment de primiri urgente unde se recolteaza si se transmit probe pentru pacienti suspecti de Covid-19? Personalul din cadrul unitatii, din zonele cu risc, poate beneficia de suma mentionata la art.8 alin 1 al OUG 43/2020?
Raspunsul specialistului:
Asa cum mentionati si dvs, in cuprinsul prevederilor art. 8 din OUG 43/2020, se aproba acordarea unui stimulent de risc in cuantum de 2.500 lei brut pe luna pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19.
In acelasi articol se prevede ca medicii, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar, implicat direct in transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19 se stabilesc prin decizie a conducatorului unitatii angajatoare in care aceatia isidesfasoara activitatea.
Totodata, potrivit acestui act normativ aceste cheltuieli se deconteaza in limita sumelor alocate in acest scop, din fonduri europene aferente Programului operational "Capital uman", conform regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul programului si, respectiv, al ghidurilor solicitantului.
Se observa astfel ca aceste dispozitii legale nu trimit la dispozitiile OMS 555/2020, cu modificarile si completarile aduse prin OMS 623/2020, si stabileste ca unica conditie pentru a beneficia de acest stimulent ca acele categorii de personal nominalizate sa fie implicate direct in actiunile aferente intregului proces de combatere a Covid-19.
Prin urmare, in opinia noastra, apreciem ca acele categorii de persoane care fac dovada caau fost implicate direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor infectati cu COVID-19, deci au intrat in contact cu astfel de cazuri si au fost supusi unui risc de infectare cu covid-19, fiind totodata nominalizati in acest sens prin decizie a conducatorului, vor beneficia de acest stimulent de risc, indiferent daca spitalul respectiv este sau nu nominalizat in anexele la OMS 555/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.