de Mihaela Croitoru 03 Mar. 2017 2682 |
Conform art. 148 din Codul muncii concediul de odihna trebuie programat in prealabil, iar de acest aspect trebuie sa se ocupe chiar angajatorul.
Acesta trebuie sa consulte sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Mentionam ca pentru programarile colective, perioadele de concediu trebuie sa aiba o durata minima (3 luni) fara sa se prevada durata maxima.
In cazul programarilor individuale perioada prevazuta in care salariatul are dreptul de a efectua concediul este una maxima (de 3 luni).
Salariatul are obligatia de a solicita efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia, conform alin (4), art. 148 din Codul Muncii.
Desigur, acesta este un termen minim, iar salariatul poate face solicitarea si mai devreme, cu 65, 70 sau 80 de zile inainte, de exemplu.
Concediul de odihna presupune neprestarea muncii de catre salariati, precum si faptul ca angajatorul este cel care organizeaza activitatea, si pentru evitarea abuzurilor angajatorului in acordarea concediilor de odihna, dar si a tentatiei salariatilor de a beneficia de concediu de odihna toti in aceeasi perioada. Tocmai de aceea legiuitorul a reglementat organizarea planificata a concediului de odihna.
Orice angajator are obligatia sa planifice organizarea concediilor angajatilor, la finalul anului.
Sursa: PortalCodulMuncii

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.