de Mara Dobrin 05 Mar. 2018 2350 |
Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate a Parlamentului a demonstrat ca inechitatea salarizarii biochimistilor, biologilor si chimistilor din sistemul sanitar nu are legatura cu profesiile medicale ale acestora deoarece, desi TOTI membrii OBBCSSR (ORDINUL BIOCHIMISTILOR, BIOLOGILOR SI CHIMISTILOR IN SISTEMUL SANITAR DIN ROMANIA) au aceeasi pregatire universitara - diploma de licenta in biologie,
biochimie sau chimie indiferent de laboratorul in care lucreaza, deputatii au votat un coeficient de salarizare de 3,75% numai pentru biologii, chimistii si biochimistii din laboratoarele de anatomie patologica si medicina legala, NU si pentru chimistii, biochimistii si biologii din laboratoarele de analize medicale.
Biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar indiferent de laboratorul unde lucreaza - laboratoare de analize medicale, anatomie patologica, medicina legala au aceeasi pregatire universitara.
Votul discriminatoriu al deputatilor din Comisia pentru Sanatate privind salarizarea diferita a biochimistilor, biologilor si chimistilor din diferite laboratoare din sistemul sanitar va conduce la discrepante majore salariale care vor duce la un disconfort in activitatea laboratorului, inclusiv conflicte interumane, nu in ultimul rand scaderea calitatii serviciilor, pentru ca pana la urma suntem oameni si e greu de impus reguli deontologice cand frustrarile salariale sunt motivate.
Corpul profesional OBBCSSR solicita deputatilor din Comisia de Munca a Parlamentului votarea unui coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru TOTI chimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar public deoarece:
- principiul pe care a fost construita Legea 153/2017 este nivelul studiilor; nivelul studiilor este egal pentru toti biologii, biochimisti si chimistii din sistemul sanitar, deci salariile lor trebuie sa fie egale indiferent de laboratorul in care lucreaza;
- toti membrii OBBCSSR chimisti, biochimisti si biologi cu grad profesional specialist si principal sunt EGALI in drepturi indiferent de durata studiilor (4,5,6 ani), facultatea si specializarea absolvita deoarece au functii/ocupatii MEDICALE obtinand prin examene nationale organizate de catre Ministerul Sanatatii o specialitate medicala (ex. biochimie medicala, bacteriologie medicala etc).
Functiile/ocupatiile MEDICALE ne deosebesc pe noi, chimistii, biochimistii si biologii din laboratoarele de analize medicale de biochimistii, biologii si chimistii care lucreaza in alte domenii si care au absolvit aceeasi facultate ca si noi, dar nu au pregatirea noastra profesionala continua medicala (EMC) si nicio specialitate medicala obtinuta prin examen national organizat de catre Ministerul Sanatatii.
Presedintele Comisiei de Imagine, Relatii Interne si Externe a OBBCSSR
Membru al Biroului Executiv National
Dr. chimist medical specialist Georgeta SORESCU
Sursa: Mediafax
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.