de Cristian Tanase 08 Iun. 2023 2870 |
"Un salariat, personal contractual, isi incheie contractul de munca in iunie 2023. Are dreptul la zile de CO aferente anilor 2021 (partial), 2022 si pentru 2023, conform lunilor lucrate. Care este baza de calcul aferenta zilelor de concediu de odihna neuzate in anii 2021 si 2022?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 146 din Codul muncii:
„(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”.
Dreptul la concediu de odihna nu se pierde prin neefectuare, chiar daca nu a fost efectuat intr-un termen de maximum 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, in cazul incetarii contractului individual de munca concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani.
In situatia in care salariatul a prestat activitatea, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, apreciem ca angajatorul a ramas obligat cu acordarea concediului de odihna pentru fiecare an in care salariatul a prestatat activitatea, atata vreme cat dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 alin. (2) din Codul muncii si nici nu poate fi compensat in bani (cu exceptia situatiei in care inceteaza CIM – art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
Totodata, incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. Dreptul salariatului de a pretinde despagubiri pentru nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat, nu se pierde si nu se prescrie.
Astfel, apreciem ca angajatorul este obligat de a acorda salariatului concediul de odihna pentru fiecare an lucrat, putand compensa concediul de odihna neefectuat de salariat la incetarea CIM in temeiul art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
In speta, intelegem ca salariatul nu a efectuat concediul in anii 2021 si 2022 si presupunem ca nici pana la aceasta data in anul 2023.
Astfel, la incetarea contractului angajatorul este obligat sa compenseze in bani salariatului toate zilele de concediu de odihna neefectuat. Modul de calcul si respectiv, baza de calcul a compensarii este cel/cea in vigoare la aceasta data, respectiv la data incetarii CIM, de aceeasi maniera in care s-ar stabili indemnizatia de concediu aferenta.
Asadar, apreciem ca exista un singur mod de calcul al indemnizatiei pentru concediu de odihna indiferent de faptul ca salariatul efectueaza concediul de odihna sau acesta este compensat in bani la incetarea contractului si acesta este cel reglementat de legislatia in vigoare la momentul incetarii CIM.
In cuprinsul art. 15 alin.(1) din HG 250/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca salariatilor carora le-a incetat contractul de munca concediile de odihna neefectuate si cuvenite vor fi compensate in bani. Sumele cuvenite sunt egale cu indemnizatia de concediu aferenta perioadei efectiv lucrate.
Un raspuns oferit in iunie 2023 de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratia publica.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.