de Cristian Tanase 12 Oct. 2018 16716 |
Inca din anul 2011, cand a avut loc desfiintarea carnetelor de munca, oricare angajat ar trebui sa stie ca vechimea la un angajator se probeaza printr-o adeverinta specifica. Un salariat care lucreaza in baza unui contract individual de munca poate solicita oricand angajatorului o astfel de adeverinta, iar acesta are obligatia sa o elibereze in termen de 15 zile de la data solicitarii, altfel risca o amenda intre 300 si 1000 de lei.
In articolul 34 din Codul muncii este prevazuta aceasta obligatie a angajatorului.
Desigur, in contextul in care angajatorul nu poate elibera adeverinta, din pricina anumitor considerente obiective, salariatul o poate solicita de la inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea.
Iata cum arata un model adeverinta de vechime in munca:
"SC __________SRL
Cod fiscal _____
Nr. de inregistrare la registrul comertului ________
ADEVERINTA NR. ……../………
Prin prezenta se atesta faptul ca doamna/domnul ………..…………………., nascut(a) la data de …………, in ………………………., domiciliat(a) in …………………………………………………………………., identificat(a) cu CI seria ……, numarul ……………, eliberata pe data de ………………… de catre ………………….., CNP ………………….., a fost angajat(a) a societatii……………………, CUI …………………, cu sediul social in ……………, in baza contractului individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi, incheiat pe durata …………………….., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ………………..cu nr. ……………………………… in functia de ……………………………..
Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii (incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca):
Perioada de la ...................... pana la 01.01.2011, se probeaza cu Carnetul de munca/Adeverinta de vechime nr. ........................
De la data de 01.01.2011 pana la data de ..................... au intervenit urmatoarele mutatii (incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca):
Incepand cu data de ……………………………, contractul individual de munca al doamnei / domnului ………………………. inceteaza in baza prevederilor art. ………………….. din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata.
In perioada lucrata a/nu a avut zile de concediu fara plata sau absente nemotivate.
S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.
Reprezentant legal,
…………………………….."
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.