de Mara Dobrin 17 Oct. 2017 1106 |
Vesti mai putin bune pentru acei angajatori care credeau ca isi pot relua activitatea, dupa ce au platit amenzile contraventionale, pentru munca la negru. Asa se face ca Senatul a respins OUG 53/2017 pentru modificarea si completarea Codul muncii, care stabilea ca angajatorul isi va putea relua activitatea daca va plati amenda contraventionala, pentru persoanele care munceau fara o forma legala.
In cursul zilei de 16 octombrie acest proiect a fost respins cu 99 de voturi "pentru" si 9 "abtineri" din partea Senatului. Camera Deputatilor este for decizional, in aceasta situatie.
20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca nedeclarata
Este demn de mentionat ca actul normativ in cauza stabileste o contraventie de 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca presteaza munca nedeclarata si prevede sistarea activitatii locului de munca supus controlului cu posibilitatea reluarii activitatii numai dupa achitarea amenzii aplicate. Desigur, trebuie remediate si deficientele semnalate de inspectorii de munca, care au dus la sistarea activitatii.
Ordonanta introducea posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal, informeaza Agerpres.
Codul Muncii modificat in 2017 - explicatii si exemple. Noutatile aduse de OUG 53/2017
e) primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
Codul muncii prevedea un sistem dual: sanctiune contraventionala pentru mai putin de 5 persoane care lucreaza fara forme legale si sanctiune penala pentru 5 sau mai multe persoane care lucreaza la negru.
Noua reglementare elimina sanctiunea penala si o inaspreste pe cea contraventionala...citeste mai multe despre modificarea Codului Muncii si OUG 53/2017 aici >>>

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.