de Marius Matei 30 Iul. 2014 7649 |
Delegarea angajatilor din institutiilor publice este reglementata de prevederile H.G. nr. 518/95, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele ale H.G. nr. 1.860/2006.
Salariatii platiti din fonduri publice pot fi trimisi in delegatie atat pe teritoriul tarii, cat si in strainatate si au dreptul sa calatoreasca atat cu trenul, avionul, cat si cu autoturismul personal, conform art. 10 din HG 518/95.
Acestia pot sa calatoreasca cu mijloace auto in situatia in care cheltuielile totale ce trebuie suportate de catre ministere si celelalte unitati trimitatoare sunt inferioare tarifelor practicate in cazul calatoriei cu avionul.
Pentru determinarea costurilor aferente calatoriei cu mijloacele auto, se au in vedere prevederile H.G. nr. 1.860/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, potrivit prevederilor art. 13 din H.G. nr. 1.860/2006, personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat de conducerea acestora trebuie sa indeplineasca anumite sarcini de serviciu in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors.
Deplasarea cu autoturismul proprietate personala se poate face numai cu aprobarea prealabila a ordonatorului de credite, atat pentru posesorul autoturismului, cat si pentru persoanele din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice care se deplaseaza impreuna cu acesta. In acest caz, posesorul autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.
Potrivit prevederilor art. 24, cheltuielile de transport se deconteaza pe baza de documente justificative, astfel:
- justificarea decontarii cheltuielilor cu transport si diurna se face pe baza Ordinului de deplasare, vizat la destinatie ( documentele justificative sunt bonurile de benzina de la statiile de benzina, de unde reiese cantitatea de combustibil aprovizionat, in cazul transportului cu autoturismul proprietate personala)
In cazul in care bonurile de carburant aduse depasesc cantitatea astfel consumata, se va deconta efectiv numai suma ce rezulta din calcul, ca si cantitate, inmultit cu pretul practicat la statiile de combustibil de unde s-a facut aprovizionarea. Diferenta nu se deconteaza.
- in cazul deplasarii in tari invecinate unde nu este nevoie de aprovizionare cu combustibil, fiind suficiente bonurile aferente alimentarii in interiorul tarii;
- pentru bonurile de carburant in valuta, decontarea se face la cursul de schimb valutar din data depunerii decontului
- in cazul platii cu cardul este necesar Bonul fiscal aferent achizitiei de combustibil pentru a se evidentia cantitatea de carburant aprovizionat.
In acest caz, plata prin card se evidentiaza pe extrasul de cont aferent contului de card.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.