de Mihaela Croitoru 02 Ian. 2019 4117 |
In functie de situatia concreta si de specificul si natura activitatii, apreciem ca la fundamentarea preciziunilor aferente proiectului bugetului pentru anul urmator ar trebui avute in vedere anumite aspecte foarte importante. Vorbim despre:
- nr. mediu salariati;
- cheltuielile cu personalul, in special a cheltuielilor cu salariile si cele aferente acestora (impozit pe venit 10%, cotele de contributii pentru asigurari sociale pentru conditii normale de munca de stat 25% din salariul brut datorata de asigurat, platita de angajator, asigurari sociale de sanatate 10% din salariul brut datorata de salariat, platita de angajator, inclusiv contributia asiguratorie pentru munca 2,25% din salariul brut datorata si platita de angajator)
- derularea unor contracte de achizitie publica (inclusiv cota aferenta TVA) sau alte obligatii asumate de respectiva entitate, drepturi salariale stabilite in favoarea salariatilor
"Avand in vedere intocmirea bugetului pentru anul 2019, va rugam sa ne comunicati ce drepturi si ce contributii sunt prevazute in legislatia in vigoare."
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
Este demn de precizat ca trebuie sa avem in vedere ART. 138 din Codul fiscal, potrivit caruia cotele de contributii de asigurari sociale sunt urmatoarele:
a) 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit prezentei legi;
b) 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
- Art. 156
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit prezentei legi.
- Art. 220^3
Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
- Art. 64
(1) Cota de impozit este de 10% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:
a) activitati independente;
a^1) drepturi de proprietate intelectuala;
b) salarii si asimilate salariilor;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) pensii;
f) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
g) premii;
h) alte surse.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) cotele de impozit prevazute expres pentru categoriile de venituri cuprinse in titlul IV.
IMPORTANT!
La fundamentarea bugetului sunt de luat in calcul eventuale drepturi salariale ce pot fi acordate incepand cu 2019 angajatilor cum ar fi indemnizatii de hrana sau alte tipuri de sporuri prevazute de Legea 153/2017 .
Aceste drepturi si obligatii pot fi identificate doar la nivelul respectivei entitati, prin intermediul structurilor responsabile, resurse umane si departamentul economic, in principal.
Sursa: PortalInstitutiiPublice

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.