de Ana Tudor 30 Ian. 2014 31688 2 |
Promovarea in grade sau trepte profesionale a personalului contractual din sectorul bugetar se face prin examen. Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de promovare in grade sau trepte profesionale a personalului contractual se aproba prin act administrativ al ordonatorului principal de credite.
Examenul de promovare in grade sau trepte profesionale a personalului contractual consta in sustinerea unei probe scrise sau a unei probe practice (in cazul functiilor contractuale la care este necesara verificarea abilitatilor practice), dupa caz, si interviu stabilite de comisia de examinare. Pentru a participa la concursul de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare, candidatul trebuie sa fi obtinut calificativul "foarte bine" la evaluarea performantelor profesionale individuale cel putin de doua ori in ultimii 3 ani.
Gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se plateste cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca, prevazuta la transa respectiva, prin acordarea claselor de salarizare prevazute la alin. (3). Pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.
In concluzie, elementele ce tin de evaluarea, promovarea sau stabilirea drepturilor salariale ale personalului platit din fonduri publice, inclusiv personalul contractual din cadrul institutiilor publice, isi gasesc reglementarea in principal in cuprinsul prevederilor Legii 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG 286/2011.
Intrebare:
As dori sa stiu conform caror legi se face anual evaluarea performantelor personalului contractual, promovarea in grad si majorarea sporului de vechime. Mentionez ca suntem institutie publica.
Rapuns:
Evaluarea personalului contractual incadrat intemeiul unui contract individual de munca in cadrul unei institutii publice se realizeaza in temeiul art. 26 alin. (6) din Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Astfel, conform prevederilor legale mentionate, activitatea profesionala se apreciaza anual, ca urmare a evaluarii performantelor profesionale individuale, de catre conducatorul institutiei publice, la propunerea sefului ierarhic, prin acordare de calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator" si "nesatisfacator".
Ordonatorii principali de credite stabilesc criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale conform criteriilor prevazute la art. 5 lit. c) din lege si pot stabili si alte criterii de evaluare in functie de specificul domeniului de activitate.
In acest context, art. 5 lit.c) din legea mentionata reglementeaza in mod expres urmatoarele criterii:
- cunostinte si experienta;
- complexitate, creativitate si diversitatea activitatilor;
- judecata si impactul deciziilor;
- influenta, coordonare si supervizare;
- contacte si comunicare;
- conditii de munca;
- incompatibilitati si regimuri speciale.
Asadar, in ceea ce priveste evaluarea personalului contractual din cadrul institutiei dvs., apreciem ca aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile legale mentionate si ale actului administrativ emis la nivelul ordonatorului principal de credite. Totodata, mentionam ca promovarea in grad se realizeaza in temeiul prevederilor art. 26 alin (1) – (5) din legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 41 si urmatoatele din Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice, aprobat prin HG 286/2011.
Potrivit prevederilor legale mentionate promovarea persoanelor incadrate cu contract individual de munca in grade sau trepte profesionale se face, de regula, pe un post vacant sau temporar vacant, iar in situatia in care nu exista un asemenea post se face prin transformarea postului din statul de functii in care acestea sunt incadrate intr-unul de nivel imediat superior.
Referitor la acordarea transelor de vechime in munca, mentionam ca aceasta se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3) – (5) din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In acest sens, potrivit prevederilor alin. (3), transele de vechime in munca, in functie de care se acorda cele 5 gradatii, sunt urmatoarele:
- gradatia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare fata de nivelul minim al fiecarei functii;
- gradatia 2 - de la 5 la 10 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 1;
- gradatia 3 - de la 10 la 15 ani - doua clase succesive de salarizare suplimentare fata de cele detinute pentru gradatia 2;
- gradatia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 3;
- gradatia 5 - peste 20 de ani - o clasa succesiva de salarizare suplimentara fata de cele detinute pentru gradatia 4;
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.