de Mihaela Croitoru 02 Dec. 2019 1196 |
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA).
Noua institutie, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, va prelua activitatile, atributiile si structurile Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati si ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, care se desfiinteaza.
Autoritatea nou infiintata va fi condusa de un Presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat si de un secretar general si va avea un numar maxim de 131 de posturi, exclusiv demnitarii.
Infiintarea noii institutii urmareste asigurarea unei viziuni noi asupra unei problematici complexe ce propune urmarirea coerenta a parcursului copilului, din perspectiva drepturilor acestuia, de la momentul nasterii pana la implinirea varstei majoratului si corelarea ulterioara a masurilor si politicilor ce vizeaza persoanele adulte cu dizabilitati.
In structura noii autoritati este prevazuta infiintarea unui Centru de Resurse pentru Design Universal, la nivel de birou, care va sprijini si indruma autoritatile publice interesate si orice alt partener institutional in vederea asigurarii accesibilizarii mediului fizic si informational pentru respectarea efectiva a drepturilor persoanelor cu dizabilitati si facilitarea integrarii acestora in viata comunitara.
De asemenea, ca element de noutate, noua autoritate va avea un serviciu de comunicare care va include un compartiment destinat comunicarii directe cu beneficiarii, persoane vulnerabile, inclusiv institutionalizate, din perspectiva protectiei drepturilor persoanelor cu dizabilitati si protectia drepturilor copilului. Serviciul va functiona in subordinea directa a Presedintelui ANDPDCA.
Pe langa faptul ca se elimina barierele institutionale de comunicare si colaborare dintre cele doua autoritati desfiintate, masura de reunire are ca efect si reducerea cheltuielilor de personal, cu 838.000 lei/an, prin disparitia unei functii de Presedinte (secretar de stat), a unei functii de secretar general si prin incadrarea intr-un nivel inferior de salarizare a 20 de posturi vacante.
Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI.
Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro pana in data de 7 decembrie 2019.
Sursa: Ministerul Muncii
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.