de Ana Tudor 03 Feb. 2017 1557 |
Pare greu de crezut, dar mai bine de 5.000 de angajati mor anual din pricina cancerului profesional, iar la nivel european se inregistreaza 100.000 decese. Costurile directe ale expunerii la substante cancerigene la locul de munca in toata Europa fiind estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.
Inspectia Muncii: "Cancerul este considerat principala cauza a deceselor legate de munca in Uniunea Europeana. Anual pe continent se inregistreaza peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezinta 53% din decesele determinate de accidentele de munca si de bolile profesionale impreuna."
Asadar, informatiile oferite de institutie evidentiaza ca aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, in Romania, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional.
In acest sens, Inspectia Muncii anunta ca va demara controale la angajatorii din toate judetele care utilizeaza substante cancerigene sau amestecuri chimice care provoaca boala, in acest fel alaturandu-se altor tari din Europa, care procedeaza in acelasi mod. Despre ce substante chimice este vorba? Printre acestea se numara: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea titeiului si carbunelui, fibra de sticla.
Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: "Aproape nu exista domeniu de activitate in care sa nu existe angajatori care sa expuna lucratorii la imbolnavirea de cancer profesional. Inspectia Muncii, prin implicarea la nivel national stabileste un model de buna practica europeana si intentioneaza reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de munca. Prin controale, informare, indrumare si prevenire vom avea rezultate care, asa cum spune si sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului, ne ajuta: Sa invingem cancerul cat mai curand!"
Inspectorii de munca vor putea verifica activitatile si motivele pentru care angajatorii utilizeaza agenti cancerigeni, ce cantitati din substantele fabricate sau utilizate contin agenti cancerigeni, numarul lucratorilor expusi, masurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protectie utilizat,etc.
"Riscurile pentru siguranta si sanatatea lucratorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie sa identifice si sa evalueze riscurile pentru lucratori asociate cu expunerea la agenti cancerigeni si trebuie sa previna expunerea lor atunci cand riscurile apar. Daca este posibil, substanta cancerigena trebuie inlocuita cu o alternativa mai putin periculoasa", se mai precizeaza in comunicatul de la Inspectia Muncii.
ATENTIE! Angajatorul are obligatia ca, pentru orice activitate in care exista risc de contaminare cu agenti cancerigeni, sa ia masuri adecvate pentru a se asigura ca lucratorii nu mananca, nu consuma alimente si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista riscul contaminarii cu substante cancerigene si sa le puna la dispozitie grupuri sanitare si dusuri suficiente.
Sursa: Inspectia Muncii
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.