de Cristian Tanase 22 Apr. 2022 3901 |
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de lege (art. 52 din Legea 263/2010).
"O persoana de sex feminin nascuta pe 28.05.1960, beneficiaza de pensie anticipata din 19 mai 2021. Persoana doreste sa lucreze din nou . Cand se poate incheia un Contract de munca cu persoana mentionata? La ce data va beneficia de Pensie limita de varsta ? Societatea trebuie sa solicite la angajare unui salariat pensioanar. Decizia de pensionare la limita de varsta?"
Raspunsul specialistului:
Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii (anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Astfel, potrivit anexei nr. 5 la lege, o persoana de sex feminin nascuta in mai 1960 are vocatie sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta incepand cu februarie 2022, la implinirea varstei de 61 de ani si 9 luni , pentru ubn stagiu complet de cotizare de 31 de ani si 9 luni si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Potrivit art. 64 alin. (2) din legea precitata, transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu. Asadar, incepand cu februarie 2022, persoana in cauza ar putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, transformarea pensiei anticipate urmand a se realiza de casa de pensii, din oficiu.
Incepand cu aceasta data, apreciem ca pentru persoana in cauza devin incidente dispozitiile art. 118 alin.(1) lit.a) din Legea nr.263/2010 potrivit carora in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, pensionarii pentru limita de varsta.
Pentru a evita orice decizie de suspendare a drepturilor de pensie, recomandam ca persoana in cauza sa informeze casa de pensii si sa solicite o noua decizie care sa ateste trecerea in noua categorie de pensie.
Apreciem ca aceasta ar trebui adusa la cunostinta angajatorului, intrucat acesta, in functie de calitatea de pensionar detinuta de viitorul salariat, poate uza de dispozitiile art. 83 lit. g) din Codul muncii, in sensul incheierii unui contract individual de munca pe durata determinata (prin exceptie de la regula generala potrivit careia CIM se incheie pe perioada nedeterminata).
Un raspuns valabil la 25.02.2022, oferit de PortalCodulMuncii >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.