de Cristian Tanase 04 Mar. 2020 1039 |
Guvernul a lansat recent un program pilot destinat sprijinirii copiilor cu parinti plecati in strainatate, iar cererile de finantare din partea institutiilor pot fi depuse pana la 25 mai 2020.
La finele anului 2019, datele oficiale aratau ca peste 85.000 de copii din Romania au parinti plecati sa munceasca in strainatate.
"Institutiile interesate sa intre in programul pilot destinat sprijinirii copiilor cu parinti plecati in strainatate, lansat recent de Guvernul PNL, pot depune cererile de finantare pana pe data de 25 mai 2020.
Romania trece de multi ani printr-un fenomen ingrijorator, milioane de romani parasind tara in cautarea unui trai mai bun. Costurile unui astfel de fenomen nu sunt doar economice, ci si sociale, cele mai recente date oficiale, de la sfarsitul anului 2019, aratand ca peste 85.000 de copii au parinti plecati la munca in strainatate. Numai in judetul Bihor, pe care-l reprezint in Parlament, numarul copiilor lasati acasa de parinti se apropie de 2.000, dintre care aproximativ 750 in Oradea.
Dupa cum vedem, programul initiat de Guvern a devenit o necesitate pentru ca zeci de mii de copii raman in tara in grija bunicilor sau altor rude, asteptand in fiecare zi ca parintii lor sa se intoarca acasa", se arata intr-un comunicat transmis de deputatul PNL de Bihor, Florica Chereches.
Parlamentarul Cherches a amintit si care sunt masurile pe care le include acest program, facand un apel, totodata, catre institutiile care pot implementa aceste masuri si care pot obtine finantare daca depun cererile pana la termenul de 25 mai 2020:
"In aceste conditii, pentru controlul problemelor cu care se confrunta copiii, sprijinul consta intr-un complex de masuri care vizeaza: consiliere psihologica si consiliere vocationala, prevenirea abandonului scolar prin programe de tip after-school, masa la scoala sau asigurarea de rechizite si materiale educative.
Programul va fi implementat prin finantarea proiectelor depuse in acest scop de institutii guvernamentale si non-guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale, furnizori de servicii de consiliere scolara, institutii de cult, asociatii religioase si scoli publice si private din reteaua scolara din Romania.
Fac un apel catre toate aceste institutii sa depuna cereri de finantare pana la termenul de 25 mai 2020, astfel incat cele 30 de milioane de euro destinate acestui program pilot sa poata fi folosite, in prima faza, pentru o parte din copiii romani aflati in dificultate in tara. Copiii ramasi acasa nu au lipsuri doar de natura materiala, ci au mari probleme educative si psihologice, lipsa parintilor afectand viata acestora.
De aceea, Guvernul PNL si-a luat angajamentul ca in urmatorul exercitiu financiar sa fie folosite fonduri europene pentru toti copiii romani ai caror parinti muncesc in strainatate", se arata intr-un comunicat de presa al parlamentarului liberal, Florica Chereches.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.