de Ioana Stoica 19 Ian. 2023 1078 |
"Avem o salariata (institutie publica) care in anul 2019 a iesit la pensie pentru limita de varsta, CIM incetat. In urma concursului din anul 2020 are CIM pe perioada determinata de trei ani. Intrebare: Care sunt posibilitatile ca aceasta salariata sa isi desfasoare activitatea in continuare in cadrul institutiei noastre?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 538 alin.(2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile Titlului III - Personalul contractual din autoritatile si institutiile publice se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.
Astfel, la expirarea termenului de 36 luni, daca pe postul respectiv se doreste a fi angajat acelasi salariat, acesta va fi angajat cu CIM pe durata nedeterminata, in conformitate cu dispozitiile art. 84 alin. (1) din Codul muncii. Exceptiile de la aceasta regula sunt prevazute in alin. (2) al aceluiasi articol.
Sunt considerate contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata in concordanta cu prevederile art. 82 alin. (5) din Codul muncii.
Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
Asadar, cu acelasi salariat puteti incheia cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
Nu exista nici o limitare legala in privinta numarului contractelor individuale de munca pe durata determinata intre aceleasi parti care nu se incheie in mod succesiv, respectiv in termen de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe (CIM) durata determinata anterior incheiat.
Contractele incheiate intre aceleasi parti peste termenul de 3 luni de la incetarea celui anterior, pierzandu-si caracterul de succesivitate, nu sunt supuse rigorilor instituite de dispozitiile anterior mentionate din Codul muncii, partile putand incheia oricate contracte individuale de munca doresc, insa numai cu respectarea dispozitiilor art. 83 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevad cazurile in care se pot incheia contracte individuale de munca pe perioada determinata, precum si a celorlalte prevederi exprese din Codul muncii care caracterizeaza acest tip de contract.
Daca primul contract a fost incheiat pe durata maxima de 36 de luni veti putea incheia un nou contract pe durata determinata, cu acelasi salariat, pe un alt post, pe acelasi post putand fi incheiat un nou CIM pe durata determinata cu acelasi salariat numai dupa ce a trecut o perioada de peste 3 luni de la incetarea CIM determinat de 36 de luni.
Totodata, poate fi apreciata incheierea unui CIM pe durata nedeterminata, in conditiile legii.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.