de Mara Dobrin 16 Mai. 2017 917 |
Lia Olguta Vasilescu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca urmeaza sa propuna Guvernului o varianta de plafonare a indemnizatiilor pentru mame. In acest context, ministrul muncii a specificat ca:
"Introducerea plafonului peste o suma de 8.000 de lei nu afecteaza mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizatii, dar oprim o practica ce tinde sa devina foarte periculoasa pentru bugetul de stat. La ora actuala suntem in analiza si urmeaza sa propunem guvernului o varianta de plafonare", a adaugat Olguta Vasilescu, potrivit Mediafax.
Tara europeana care plateste cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului este Germania, a completat ministrul unde ajunge la 1800 de euro/luna.
"In Romania am ajuns in situatia in care pentru o astfel de indemnizatie se plateste si 35.000 de euro/luna pentru o singura persoana. Dupa ce anul trecut s-a scos plafonul, care era de 3400 lei, am observat ca in primele luni ale anului s-a platit cat pentru intreg anul trecut si devine o practica sa se plateasca salarii mai mari de angajatori in ultimele luni de sarcina, astfel incat si cuantumul indemnizatiei sa creasca sau, fiindca se calculeaza la venit, se fac vanzari de imobile si automat indemnizatia este mai mare", a mai specificat ministrul muncii.
"Primii zece din acest top de indemnizatii, cu sumele adunate, totalizeaza cat pentru 600 de indemnizatii medii. In ceea ce priveste contributivitatea... O persoana contribuie cu 0.85% din salariu pentru concedii si indemnizatii, dar o astfel de indemnizatie inseamna 85% din venit. Pentru ca o persoana care castiga dintr-o astfel de indemnizatie 100.000 de lei, sa ajunga la suma pe care o ia timp de doi ani ca indemnizatie de crestere si ingrijire copil ar trebui sa cotizeze timp de 2400 de luni, ceea ce este imposibil", a concluzionat Vasilescu.
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.