Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, intr-o institutie publica

de Cristian Tanase 26 Iul. 2023 2049

Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, intr-o institutie publica
"In ce conditii salariatii institutiilor publice pot beneficia de acordarea sporului de weekend si care este modalitatea de acordare a acestuia (prin negociere cu reprezentantii salariatilor, decizie manageriala)? Precizam ca o parte dintre salariatii institutiei (aprox. 50%) au program de lucru, stipulat in contractul individual de munca, de miercuri pana duminica (conform programului de vizitare a muzeului), repausul saptamanal fiind acordat in zilele de luni si marti."


Raspunsul specialistului: 

 

Munca prestata in zilele de sambata si duminica este reglementata de prevederile art. 137 din Codul muncii. Potrivit art. 137 din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. 

 

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

 

Salariatii care lucreaza in zilele de sambata si duminica beneficiaza asadar de urmatoarele drepturi:

 

- repaus saptamanal acordat in alte doua zile consecutive dar stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern;
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, in conditiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii.
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.  Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda cumulat dupa o perioada de activitate continua de cel mult 14 zile calendaristice au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite pentru munca suplimentara potrivit art. 123 alin. (2) din Codul muncii (sporul pentru munca suplimentara, stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza).

 

Asadar in ceea ce priveste sporul la salariul pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, Codul muncii reglementeaza obligatia angajatorului de acordare a dreptului, insa nivelul, modul de calcul si conditiile de acordare a acestuia sunt stabilite de fiecare angajator prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Prin urmare, in stabilirea sporului pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica relevante sunt prevederile contractului colectiv de munca sau, dupa caz, ale contractului individual de munca.


Pentru personalul din institutiile publice sunt insa aplicabile dispozitiile art. 21 alin. (1) din Legea 153/2017 care reglementeaza modul de compensare a muncii suplimentare prestate peste programul normal de lucru, precum si muncii prestate in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care in conformitate cu legea nu se lucreaza. Aceasta munca se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia:

 

„(1) Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.”
Potrivit alin. (3) al art. 21 din Legea 153/2017, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul respectiv de 60 de zile, sunt stabilite reguli specifice in ceea ce priveste munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru prin plata unui spor. Astfel, munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza, salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.
(2) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.”


De asemenea, alin. (3) al art. 21 prevede posibilitatea platii unui spor de 100% din salariul de baza, salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate, daca nu este posibila compensarea prin ore libere platite in termenul respectiv. Astfel:


(3) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 100% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.”

 

In conformitate cu dispozitiile art. 419 din OUG 57/2017, durata normala a timpului de munca pentru functionarii publici este, de regula, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, iar pentru orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare, potrivit legii, functionarii publici au dreptul la recuperare sau la plata majorata, in conditiile legii. Din analiza textului, se poate observa ca nu sunt aduse precizari cu privire la notiunea de repaus saptamanal, situatie in care consideram ca acesta este inteles in acceptiunea Codului muncii, respectiv 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. In aceste conditii munca in „weekend” trebuie inteleasa ca munca in zilele de repaus saptamanal.

 

Este totodata adevarat ca in cuprinsul Sectiunii a 3-a Sporuri din cadrul Capitolului II din Legea 153/2017 nu este prevazut un articol dedicat in mod expres sporului pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, fiind aplicat art. 21 din lege, si pe cale de consecinta, si art. 1 alin. (4) din lege, in ceea ce priveste imposibilitatea negocierii unor drepturi care exced sau contravin prevederilor legii.


Pentru orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare, potrivit legii, Codul administrativ creeaza cadrul legal pentru dreptul la recuperare sau la plata majorata, in conditiile legii. In acest sens, consideram ca modul de compensare a muncii prestate in zilele de repaus saptamanal nu poate excede cadrul legal, art. 1 alin. (4) din Legea 153/2017 reglementand imposibilitatea negocierii unor drepturi care exced sau contravin prevederilor legii.

 

Precizam ca prin OUG 168/2022, pentru anul 2023, este continuata aplicarea masurii care vizeaaza limitarea cheltuielilor privind munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru.


In raport cu modalitatea de compensare a muncii astfel prestate, devin incidente, incepand cu anul 2023, prevederile art. II din OUG 168/2022, care se aplica prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) - (6) din Legea 153/2017. Asa cum am detaliat mai sus, art. 21 alin. (2) - (6) din Legea 153/2017 reprezinta si cadrul legal pentru acordarea de sporuri in cazul in care munca in conditiile astfel reglementate nu poate fi compensata cu timp liber.


Astfel, in temeiul art. II din OUG 168/2022 si prin exceptie de la art. 21 alin. (2) - (6) din Legea 153/2017, si in anul 2023, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.

Exceptii sunt reglementate in anul 2023 doar pentru...citeste continuarea pe PortalInstitutiiPublice. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in administratie publica si legislatia muncii.

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016