de Mara Dobrin 06 Mar. 2017 1386 |
Specificam inca de la inceput ca persoanele concediate beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii.
Totodata, timpul de lucru pe durata preavizului este astfel cum partile au stabilit.
Tocmai pentru a se evita consecintele negative pe care le-ar putea produce incetarea brusca a contractului individual de munca, exista perioada de preaviz. In acest fel, angajatul in cauza are asigurata o perioada de timp in care isi poate cauta si gasi un alt loc de munca.
In acest context, timpul de lucru in cele 20 de zile de preaviz poate fi de 8 sau 4 ore.
De asemenea, partile pot stabili ca pe durata preavizului salariatul sa poata lipsi 8 ore de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca acest fapt sa-i afecteze castigul salarial.
Asa cum am mentionat si mai devreme, pe durata preavizului timpul de lucru este cel negociat de partile in cauza.
Pana in anul 2011, in cazul unei concedieri, timpul de lucru era stabilit prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national de 4 ore pe zi pentru ca salariatul disponibilizat sa-si poata cauta un alt loc de munca.
Unele unitati au preluat in contractele colective la nivel de unitate aceasta reglementare obligatorie, la acel moment, pentru toate unitatile din tara.
Daca exista un contract colectiv de munca este important sa se verifice daca este negociata o astfel de clauza.
Sursa: PortalCodulMuncii

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.