de Mara Dobrin 06 Mar. 2018 1399 |
Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a sustinut luni, 5 martie a.c., o declaratie de presa referitoare la salarizarea personalului MAI. Redam, in continuare, textul declaratiei de presa:
"In perioada urmatoare se va discuta in Parlament proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 91/2017 pentru modificarea si completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
In pregatirea acestui moment am avut mai multe discutii atat cu colegii din Guvern, cu doamna Prim-ministru, cat si cu Presedintele Camerei Deputatilor pentru a argumenta si gasi sprijin in sustinerea parlamentara pentru o serie de amendamente care privesc salarizarea angajatilor ministerului afacerilor interne.
Au fost mai multe serii de intalniri si discutii aplicate inclusiv cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice pentru a ne asigura ca orice masura de natura financiara este sustinuta de catre ministerul de resort.
Consideram oportun ca interventiile in zona salarizarii MAI sa vizeze introducerea posibilitatii platii orelor suplimentare, pe de o parte, dar si mentinerea unui echilibru intre salarizarea jandarmilor si cea a politistilor.
Fata de celelalte ministere, particularitatea in cazul MAI este aceea a deficitului important de personal cu care ne confruntam, deficit estimat in prezent la aproape 24.000 de angajati.
Acest deficit face ca personalul ministerului sa fie supus unor eforturi prelungite pentru a raspunde misiunilor cu care acesta se confrunta. Si de multe ori, aceste misiuni au crescut semnificativ in ultimul an.
Dovada stau evaluarile pe care le-am finalizat de curand cu ocazia bilanturilor armelor ministerului.
Asa cum cunoasteti, conform prevederilor OUG 90/2017 pentru modificarea si completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, orele suplimentare prestate peste programul normal de lucru pot fi compensate numai cu timp liber corespunzator.
In cazul Ministerului Afacerilor Interne, de multe ori acest timp liber nu a putut fi acordat tocmai din cauza lipsei de personal.
De aceea, consideram necesar introducerea posibilitatii platii acestor ore suplimentare, atunci cand nu se acorda timp liber corespunzator din cauza dinamicii misiunilor si a deficitului de personal.
In acest context, Ministerul Afacerilor Interne considera necesara introducerea posibilitatii platii orelor suplimentare pentru angajatii care desfasoara activitati deosebite cu caracter operativ sau neprevazut.
Conform discutiilor purtate, inclusiv astazi, s-a desprins concluzia ca pentru munca suplimentara derulata in timpul saptamanii si care nu va putea fi compensata cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea acesteia, sa se asigure plata orelor suplimentare.
Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi dispusa de seful ierarhic, in scris, fara a depasi 180 de ore anual.
In situatii deosebite, acest plafon va putea fi depasit, dar nu mai mult de 360 de ore anual (conform limitei maxime stabilite de lege), in acest caz aprobarea fiind data de ordonatorul de credite.
Conform discutiilor purtate cu Ministerul Finantelor Publice plata orelor suplimentare ar urma sa se efectueze astfel incat sa se incadreze intr-o limita din suma soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda.
Pentru a respecta aceste prevederi, structurile MAI isi vor adapta programul de lucru, incurajand formule ale acestuia care sa asigure munca in ture/schimburi, astfel incat sa fie respectat timpul liber corespunzator necesar angajatilor pentru refacerea capacitatii de munca.
Dupa cum cunoasteti exista deja demersuri in acest sens in special in ceea ce priveste programul de lucru din Politia Romana, in cazul pompierilor si jandarmilor acest program in ture/schimburi fiind deja implementat in mai multe departamente.
De asemenea, in perioada imediat urmatoare structurile MAI vor stabili care sunt acele tipuri de activitati care necesita o prezenta operativa pentru rezolvarea unor situatii deosebite, astfel incat acestea sa fie prevazute in Ordinul de Ministru care va reglementa functionarea acestui mecanism de plata a orelor suplimentare.
Imi doresc ca la aceste decizii manageriale sa isi aduca aportul si reprezentantii angajatilor - atat structurile profesionale, cat si cele sindicale.
Daca acest amendament va fi aprobat in Parlament ar trebui ca acest mecanism sa functioneze incepand cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare sa poata fi platite din luna iunie 2018 - adica dupa parcurgerea acelui interval de 60 de zile cat ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzator.
Realitatile de zi cu zi ne-au demonstrat ca in fata provocarilor de tot felul acesti oameni sunt mereu la datorie, iar efortul lor trebuie apreciat ca atare, inclusiv platind munca depusa atunci cand nu se poate acorda timp liber pentru refacerea dupa serviciu.
Stiu ca in spatiul public s-a discutat inclusiv de situatia personalului din sistemul penitenciare, fapt pentru care am discutat si cu Ministrul Justitiei si intentionam sa introducem prevederea privind plata orelor suplimentare si pentru aceasta categorie de personal.
Un alt subiect vizeaza nevoia asigurarii unui echilibru intre salarizarea jandarmilor si cea a politistilor, in conditiile in care ambele structuri contribuie semnificativ prin activitati specifice la asigurarea ordinii publice si combaterea infractionalitatii.
Am spus si cu alte ocazii - ca ministru de interne ma preocupa sa asigur un echilibru in ceea ce priveste salarizarea din Ministerul Afacerilor Interne. Nu intotdeauna cei care striga mai tare trebuie sa primeasca mai mult.
Asa ca pentru a aduce si salariile jandarmilor la un nivel cat mai apropiat de cel al politistilor, vom sustine acordarea indemnizatiei de 10% pentru jandarmii care asigura grupele de interventie.
Aceasta indemnizatie este prevazuta a intra in vigoare din luna aprilie 2018, daca si acest amendament va fi aprobat de Parlament.
As vrea sa subliniez ca sunt preocupata si sustin orice demers de imbunatatire a salarizarii personalului MAI insa nu trebuie sa uitam ca in acest minister nu sunt doar nevoi salariale ci si necesitati privind dotarile logistice, echipamente de protectie, mijloace de mobilitate, reabilitarea sediilor, dar si alte aspecte care contribuie si ele la ceea ce inseamna imbunatatirea conditiilor de munca si eficientizarea muncii.
Si va reamintesc ca exemplu ca luna aceasta vom urca in SEAP achizitia de autospeciale pentru structurile ministerului in valoare de 120 milioane de lei, fapt care va contribui si la imbunatatirea aspectelor care privesc dotarile din Ministerul Afacerilor Interne.
Aceste actiuni pe care le-am intreprins au ca scop asigurarea in bune conditii a climatului de normalitate civica si a bunei functionari a activitatii din MAI. Este incurajatoare aceasta sustinere guvernamentala si politica in introducerea si adoptarea acestor amendamente care raspund unor nevoi institutionale si nu unei agende sindicale.
Inclusiv ultimele saptamani cand Romania a fost confruntata cu o situatie de urgenta cauzata de fenomenele meteorologice periculoase ne-au aratat ca angajatii ministerului de interne au fost mereu in prima linie. Iar acest efort trebuie recunoscut si compensat ca atare."
Sursa: Agerpres
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.