de Mihaela Croitoru 16 Sep. 2019 903 |
Potrivit art. 289 alin. (1) si (6) din Legea 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
ATENTIE!
Prin exceptie de la aceasta regula in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate, pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar.
"Un cadru didactic implineste varsta de pensionare (65 ani) in decursul acestui an. Pe baza aprobarii senatului, va fi reincadrat pe perioada determinata cu drepturi de titular pana la sfarsitul anului universitar. Aceasta persoana are dreptul de a candida la functia de rector, in conditiile date?"
Mentinerea calitatii de titular se realizeaza pe baza unei evaluari anuale a performantelor academice, in baza propriei metodologii a universitatii. Prin urmare, mentinerea in aceasta calitate nu este permanenta si trebuie confirmata anual de senatul universitar.
Avand in vedere ca potrivit dispozitiilor legale mandatul este perioada in care o persoana, desemnata prin vot sau prin concurs intr-o functie de conducere, la nivelul unei unitati/institutii de invatamant din cadrul sistemului national de invatamant, pune in aplicare programul managerial pe baza caruia a fost investita. Mandatul are o durata de 4 ani.
In plus, la art. 17 alin.(1) din anexa la OMECS nr.3751/2015 de aprobare a Metodologiei-cadru referitoare la procesul de stabilire si de alegere a structurilor si functiilor de conducere la nivelul institutiilor din sistemul national de invatamant superior se precizeaza ca au dreptul de a ocupa una dintre functiile de conducere prevazute la art. 9 - 12, 15 si 16, prin alegeri sau concurs, dupa caz, persoanele care nu au implinit varsta de pensionare. Avand in vedere ca la art. 12 este mentionata functia de rector si tinand cont de interdictia expresa cuprinsa in prevederile legale sus-mentionate, apreciem ca un cadru didactic pensionat, chiar daca este mentinut in activitate ca titular, nu are dreptul sa ocupe functia de rector.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.