Reorganizare prin desfiintarea postului. Care e procedura?

de InfoInstitutii.ro 30 Iul. 2020 9343

Reorganizare prin desfiintarea postului. Care e procedura?
In cadrul unei institutii se doreste desfiintarea unui birou si scindarea in doua compartimente, fapt care va duce la desfiintarea functiei publice de sef de birou. Intrucat urmeaza sa se vacanteze o functie publica din cadrul biroului (actual) prin iesirea la pensie a unui functionar public, se doreste ca viitoarea functie publica vacanta sa fie ocupata de catre actualul sef de birou pentru a nu mai efectua o noua recrutare. Care sunt pasii de urmat pentru a infaptui schimbarile de mai sus?


Raspunsul specialistului:

Din cele mentionate de dvs intelegem ca structura organizatorica a institutiei publice, statul de functii si regulamentul de organizare si functionare se modifica, conform celor descrise mai sus.

Semnalam ca reorganizarea institutiilor publice se realizeaza in conditiile art. 518 si ale art. 519 din Codul administrativ.

Astfel, in opinia noastra, reorganizarea demareaza cu modifiacrea actelor administrative de organizare si functionare, in sensul reorganizarii activitatii, a reaprobarii structurii de functii, aprobarii unui nou regulament de organizare si functionare si unui nou stat de functii.

Totodata, pentru posturile reorganizate pot fi reaprobate si actualizate fisele de post aferente.
Din perspectiva personalului, tinad cont de informatiile mentionate de dvs, apreciem ca in speta de fata devin incidente dispozitiile art. 519 alin. (1) lit. c) din Codul administrativ, persoana care are competenta legala de numire in functia publica va dispune eliberarea din functia publica prin act administrativ, care se comunica functionarului public in termen de 5 zile lucratoare de la emitere, in situatia in care autoritatea sau institutia publica isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii activitatii, prin reducerea postului ocupat de functionarul public.

Ca atare, intrucat functia de sef birou va fi redusa urmare a reorganizarii, apreciem ca functionarul public care o ocupa la data reorganizarii va fi eliberat din functie, conform prevederilor sus-mentionate.
In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.

Perioada de preaviz este anterioara datei eliberarii din functia publica, in aceasta perioada persoana care are competenta legala de numire in functia publica putand acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, la cererea functionarului public caruia i s-a acordat preavizul prevazut la alin. (4), fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.

(7) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. c), d) si in cazul desfiintarii postului ca urmare a reorganizarii, in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia sa le puna la dispozitia functionarilor publici. In sensul prezentului cod, sunt considerate functii publice corespunzatoare:

a) functiile publice de acelasi nivel, identificat prin categorie, clasa si, dupa caz, grad profesional;
b) functii publice de nivel inferior, in cazul in care in cadrul autoritatii sau institutiei publice nu exista functiile publice prevazute la lit. a).

Asadar, daca la nivelul institutiei publice sunt si alte functii publice similare de sef birou vacante, acestea trebuie puse la dispozitia functionarului public eliberat din functie.

In situatia in care nu exista astfel de functii corespunzatoare, functionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei functii publice vacante de nivel inferior. In cazul in care functia publica vacanta de nivel inferior este o functie publica de executie si nu corespunde studiilor si/sau vechimii in specialitatea functionarului public de conducere, aceasta poate fi transformata intr-o functie publica corespunzatoare, daca transformarea nu afecteaza structura organizatorica aprobata.

Pin urmare, in perioada de preaviz, trebuie sa ii puneti la dispozitie functionarului public de conducere eliberat din functie acele functii publice corespunzatoare vacante, iar in situatia in care astfel de posturi nu exista, trebuie sa i se ofera functiile de executie vacante, inclusiv prin transformarea acestora, daca e cazul.

Insa, semnalam ca functionarul in cauza trebuie sa isi manifeste acordul, caz in care acesta isi poate continua activitatea in noul post, rezultat in urma reorganizarii.

Pe cale de consecinta, realizarea dezideratului propus se realizeaza cu aplicarea dispozitiilor art. 519 din Codul administrativ, conform celor mentionate mai sus.


Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>

Pentru consultanta specializata si spete similare, va recomandam PortalInstitutiiPublice.ro >>

 

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Legislatia Muncii pentru Institutiile Publice. TOP 10 Formulare obligatorii"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016