de Mara Dobrin 01 Mai. 2018 21698 |
Incepem prin a reaminti cititorilor ca, potrivit art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
ATENTIE! In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Mai este demn de mentionat ca orice decizie de detasare face parte din categoria actelor unilaterale emise de angajator, prin care se modifica un contract de munca.
Cum se procedeaza in cazul detasarii unui salariat? Cine va raspunde de intocmirea actului aditional la CIM? Cine va transmite informatiile catre REVISAL?
"Avem un angajat, personal contractual, venit prin detasare de la o alta institutie publica pentru o perioada de 6 luni. Cui ii revine obligatia de transmitere in ReviSal si eventual, obligatia de a-i intocmi un act aditional la CIM, avand in vedere ca i se modifica functia si salariul?", se intreba cineva in cadrul PortalInstitutiiPublice.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Sa nu uitam ca detasarea este o masura obligatorie pentru salariat, constituind, ca regula, o exceptie de la regula modificarii contractului numai prin acordul partilor. Elementul contractual care se modifica este locul muncii (art. 45 din Codul muncii).
Daca este necesara modificarea unui alt element esential al contractului de munca, cum ar fi functia acestuia, este necesara incheierea unui act aditional la contractul de munca.
IMPORTANT! Legea prevede posibilitatea modificarii si a felului muncii, insa in aceasta situatie numai cu acordul salariatului.
Prin urmare, angajatorul la care este detasat salariatul are obligatia sa ii acorde drepturile salariale mai favorabile. Insa nu se inregistreaza in Revisal aceasta modificare a drepturilor salariale pe durata detasarii. Norma de lucru sau alte elemente ale contractului individual de munca nu pot fi modificate pe durata detasarii nici chiar cu acordul salariatului.
Pe durata detasarii contractul de munca este suspendat conform art. 52 din Codul muncii.
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatira cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
Asadar, nici institutia care a detasat si nici cea care a dispus detasarea nu pot modifica contractul de munca al salariatului detasat al carui contract individual de munca este suspendat.
Cum se va proceda? Pentru a opera modificarea salariului si a functiei trebuie sa inceteze detasarea, angajatorul care a dispus detasarea, respectiv institutia care l-a detasat, va incheia act aditional la contractul individual de munca, in care se va preciza modificarea functiei si a salariului. Dupa aceea se vor opera modificarile in REVISAL, apoi se dispune detasarea salariatului pe noua functie.
Sursa: PortalInstitutiiPublice
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.