de Mihaela Croitoru 10 Apr. 2017 962 |
Mentionam inca de la inceput ca personalul contractual bugetar trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 477/2004 si ale Codului muncii. Daca sunt semnalate anumite fapte care incalca normele generale de conduita angajatorul sau persoana vizata poate sesiza comisia de disciplina constituita la nivelul acestuia.
Comisia are obligatia de a cerceta faptele si gradul de vinovatie ale salariatului cu privire la care a fost depusa plangerea.
"Supun atentiei dvs urmatorul caz: un angajat (din cadrul personalului contractual) al primariei care detine functia de bibliotecar arhivist este acuzat de o minora de molestare sexuala (actul sexual nu s-a consumat, doar a fost propus) si ancheta este in curs de desfasurare. Ce masuri trebuie sa ia primaria, in acest sens, privind acest angajat?", intrebare extrasa din PortalInstitutiiPublice.ro.
Potrivit prevederilor Legii 477/2004, personalul contractual are obligatia de a nu aduce atingere onoarei, reputatiei si demnitatii persoanelor din cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si ale persoanelor cu care intra in legatura in exercitarea functiei, prin:
a) intrebuintarea unor expresii jignitoare;
b) dezvaluirea aspectelor vietii private;
c) formularea unor sesizari sau plangeri calomnioase.
Totodata, personalul contractual trebuie sa adopte o atitudine impartiala si justificata pentru rezolvarea clara si eficienta a problemelor cetatenilor. Personalul contractual are obligatia sa respecte principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si a autoritatii publice, prin:
a) promovarea unor solutii coerente, conform principiului tratamentului nediferentiat, raportate la aceeasi categorie de situatii de fapt;
b) eliminarea oricarei forme de discriminare bazate pe aspecte privind nationalitatea, convingerile religioase si politice, starea materiala, sanatatea, varsta, sexul sau alte aspecte.
Angajatorul ar putea sesiza din oficiu Comisia de disciplina care, la randul sau, in urma efectuarii procedurilor prevazute de lege, poate propune acestuia sesizarea organelor de urmarire penala.
Sursa: PortalInstitutiiPublice
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.