de Mara Dobrin 12 Oct. 2017 1234 |
Daca pana de curand multi oameni se plangeau ca nu isi gasesc un loc de munca, cu totul stau lucrurile in momentul prezent. Asa se face ca rata ocuparii fortei de munca a ajuns la rate record in cadrul Uniunii Europene (UE), iar multi angajatoii chiar se plang din cauza aparitiei unei crize a fortei de munca.
Tendinta de intensificare a ocuparii fortei de munca si a cresterii economice se mentine in UE, potrivit celui mai recent raport trimestrial privind ocuparea, publicat in cursul saptamanii trecute. Datele arata ca ocuparea fortei de munca in UE a continuat sa creasca intr-un ritm constant si in aproape toate statele membre.
Un nivel record de 235 de milioane de persoane angajate a fost inregistrat in al doilea trimestru din 2017. Generatia mai tanara este cea care a beneficiat, in special, de cresterea ratei de ocupare a fortei de munca in ultimii patru ani. Desi somajul in randul tineretului este inca prea ridicat, rata a scazut mai rapid decat la nivelul populatiei totale, pana la 16,9%.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Rezultatele actuale sunt incurajatoare. Mai multe persoane ca niciodata in trecut in Europa au un loc de munca si somajul a coborat la nivelul cel mai scazut din ultimii noua ani. De asemenea, constatam ca 2,2 milioane de angajati suplimentari beneficiaza de contracte permanente in comparatie cu anul trecut. Este necesar sa continuam pe aceasta cale si sa imbunatatim conditiile economice si sociale pentru toti. Pilonul european al drepturilor sociale ne-a furnizat foaia de drum catre piete ale muncii functionale si echitabile care sunt adaptate obiectivelor secolului 21. Am dori ca acest lucru sa fie proclamat impreuna de catre Parlament, Consiliu si Comisie, la cel mai inalt nivel, cu ocazia Summit-ului social de la Göteborg, din 17 noiembrie 2017.”
Situatia sanatoasa a economiei europene este confirmata de urmatorii indicatori privind piata fortei de munca:
- rata somajului in UE si in zona euro a continuat sa scada in mod constant, incepand de la jumatatea anului 2013, in aproape toate statele membre;
- rata somajului de lunga durata, in scadere in ultimii trei ani, a continuat sa scada si in 2017;
- numarul de angajati cu contracte permanente a crescut de patru ori mai mult decat cel al angajatilor cu contracte temporare.
Buletinul trimestrial privind evolutia fortei de munca si a situatiei sociale in Europa ofera o vedere de ansamblu a recentelor evolutii sociale si de pe piata muncii din UE. El examineaza schimbarile pe termen scurt ale PIB si tendintele ocuparii fortei de munca.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.