de Ioana Stoica 22 Dec. 2022 1085 |
"Sustinerea examenului de medic specialist in specialitatea pedodontie se considera formare profesionala si ca atare salariatul sa beneficieze de concediu de formare profesionala conf. art. 157 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - (Codul muncii - republicat)?"
Raspunsul specialistului:
Titulatura de medic specialist o obtin toti medicii rezidenti care promoveaza examenul de specialitate, pe care il dau la sfarsitul perioadei de rezidentiat. Odata obtinut examenul de specialitate, medicul are dreptul la propria sa parafa si poate profesa cu drepturi si responsabilitati depline.
Rezidentiatul reprezinta forma specifica de invatamant postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, stomatologie si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile cuprinse in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medicodentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.
Pregatirea in rezidentiat reprezinta un proces continuu de pregatire teoretica si practica, fiind normata ca activitate didactica doar activitatea de pregatire in rezidentiat efectuata de catre cadrele didactice universitare, in conformitate cu numarul orelor de curs si de aplicatii din curriculumul aprobat.
Rezidentiatul este reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, publicata in Monitorul Oficial nr. 601 din31 august 2009, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu completarile ulterioare.
Din punct de vedere juridic, particularitatile rezidentiatului decurg din faptul ca persoanele in discutie sunt, pe de o parte, integrate in reteaua de invatamant, dar incheie, pe de alta parte, un contract individual de munca, si au dreptul la salariu pentru activitatea depusa.
Astfel, potrivit art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009, cheltuielile de personal aferente rezidentilor se suporta in totalitate de la bugetul de stat, in limita duratei maxime prevazute pentru specialitatea pentru care opteaza.
Aceste drepturi se acorda prin unitatile sanitare cu care rezidentii au incheiat contract individual de munca pe durata determinata, in baza documentelor doveditoare privind frecventarea stagiilor, emise de unitatea la care se efectueaza pregatirea.
Mai mult, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia de garda, in afara programului normal de lucru, pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda care detine calitatea de indrumator sau responsabil de formare, dupa caz. Rezidentii care efectueaza garzi in afara programului normal de lucru sunt salarizati pentru aceasta activitate de catre unitatea sanitara unde efectueaza garda, cu respectarea prevederilor legale.
Altfel spus, ei au exact drepturile si obligatiile unui salariat. Acest regim juridic de salariat se suprapune peste regimul juridic al unei persoane scolarizate. De aici, potentialele probleme juridice.
Potrivit art. 18 alin. (7) si (8), medicii, medicii dentisti si farmacistii care promoveaza concursul de rezidentiat pe post incheie un contract individual de munca cu unitatea sanitara publica care a publicat postul respectiv, inainte de inceperea pregatirii in rezidentiat. Prin acest contract se prevede obligatia de a lucra la unitatea sanitara publica cu care a incheiat contractul individual de munca un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiat.
In acest scop se incheie un prim act aditional la contractul individual de munca, in temeiul prevederilor art. 193 alin. (2) din Codul muncii. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei asumate il obliga pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregatirii in rezidentiat, precum si la restituirea primei de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita, conform actului aditional la contractul individual de munca.
Prin Decizia nr. 5/2015, inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Constanta, statuand ca in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 18 alin. (8) din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata prin Legea nr. 103/ 2012, cu completarile ulterioare, prin raportare la art. 38 si art. 159 din Codul muncii, sintagma „cheltuieli de personal” nu include salariile primite de medicul rezident pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului, iar drepturile salariale incasate nu pot fi restituite cu titlu de cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala, in situatia in care medicul rezident nu isi respecta obligatia asumata de a continua raporturile de munca pentru o anumita perioada cu spitalul in care a desfasurat programul de rezidentiat, chiar daca o atare clauza ar fi prevazuta in actul aditional la contractul individual de munca.
In cuprinsul acestei decizii se precizeaza „60. Fiind inclusa in cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala, bursa de rezidentiat este supusa restituirii in situatia incalcarii de catre medicul rezident care a desfasurat rezidentiatul pe post a obligatiei de a lucra, la unitatea sanitara cu care a incheiat contractul individual de munca, un numar de ani egal cu durata pregatirii in rezidentiat.
61. Prin urmare, sumele platite de o unitate medicala cu titlu de bursa de rezidentiat unui medic rezident, in conformitate cu O.U.G. nr. 103/2013, constituie o cheltuiala ocazionata de formarea profesionala a acestuia, in sensul art. 18 alin. (8) si (8^1) din O.G. nr. 18/2009, fiind supuse restituirii in cazul nerespectarii obligatiei de a lucra un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiatul pe post la unitatea sanitara publica cu care a incheiat contractul individual de munca.”
Solutia inaltei Curti de Casatie si Justitie este corecta, deoarece salariul reprezinta intotdeauna contraprestatia unei munci depuse, si un salariat nu poate fi niciodata obligat sa restituie salariul primit. Doar cheltuielile adiacente salariului, respectiv cele cu formarea profesionala efectiva, vor trebui restituite. Fireste, rezidentul invata chiar prin munca sa, iar separarea muncii de formare este foarte dificila, dar asta se intampla in fond cu orice profesionist la inceput de cariera. Chiar daca lucrand acesta a dobandit cunostinte pe care anterior nu le detinea, tot nu ar fi cu putinta obligarea la restituirea salariului primit, in cazul in care acesta nu a respectat clauza de formare profesionala.
Prin Decizia 26/2020 s-a stabilit ca medicul rezident incheie un contract individual de munca de tip special, care are si o componenta intrinseca de formare profesionala. Cu toate acestea, nu se poate considera ca toate sumele incasate de medicul rezident, altele decat salariul, constituie cheltuieli cu formarea sa profesionala.
Totodata, in cuprinsul acestei decizii „Universitatea „Titu Maiorescu“ din Bucuresti - Facultatea de Drept a apreciat ca sumele platite de unitatea medicala cu titlu de bursa de rezidentiat nu au natura juridica a unor drepturi salariale, in sensul ca nu fac parte din salariul brut, ci reprezinta sume alocate pentru formarea profesionala a salariatului.”
In plus, se retine de catre instanta si faptul ca: Raportat la aceste circumstante, imprejurarea ca medicul rezident incheie un contract de munca de tip special, care, in acest caz, are si o componenta intrinseca, obligatorie, de formare profesionala, componenta care, de altfel, este permisa si de art. 20 alin. (2) lit. a) coroborat cu art. 196 alin. (2) din Codul muncii, nu este de natura a conduce la concluzia ca bursa de rezidentiat reprezinta o bursa de studii sau o alocatie baneasca acordata medicului rezident pentru perfectionarea sa profesionala ori pentru acoperirea cheltuielilor de studii.
In lumina acestor dispozitii legale, apreciem ca sustinerea examenului de medic specialist in specialitatea pedodontie poate fi considerata ca formare profesionala devenind incidente dispozitiile art. 157 alin. (1) din Legea 53/2003, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.